Wegańskie chai latte z bananem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie chai latte z bananem. Napój ten jest połączeniem gorącej czekolady, chlebka bananowego i herbaty, ciekawe połączenie, które będzie ulubionym wegańskim latte każdego kto go spróbuje. Kiedy mamy banany, których żywotność zbliża się ku końcowi, by ich nie wyrzucać wykonajmy ten pyszny napój, który idealnie nadaje się dla dzieci jak i dorosłych. By wegańskie latte z bananem nie było zbyt nudne, koniecznie musimy dodać odrobinę herbaty, która w subtelny sposób wpłynie na całokształt naszego napoju.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 banany
– 350 ml mleka kokosowego
– 1 szklanka gorącej wody
– 1 torebka herbaty
– 2 łyżeczki cukru kokosowego
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 łyżka kakao
Herbatę zaparzamy odstawiamy.
Do blendera wkładamy banany, cukier kokosowy, kakao i wlewamy mleko. Miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Następnie przelewamy naszą mieszankę przez gęste sitko by pozbyć się ewentualnych grudek.
Mieszankę z bananów przelewamy do garnka i stawiamy na ogniu, gotujemy na średnim gazie i doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Pamiętajmy o mieszaniu. Ciepło wydobywa cudowny smak bananów i słodycz.
Ściągamy garnek z ognia i dodajemy wanilię, mieszamy. Wlewamy zaparzoną herbatę i ponownie mieszamy.
Chai latte rozlewamy do szklanek i posypujemy kakao.
Delektujmy się ciepłą herbatą.
Pewnie większość z nas zastanawia się jak może smakować to cudeńko? Smakuje jak picie gorącej czekolady podczas jedzenia banana, ale też ukradkiem pijemy herbatkę. Banan nadaje wspaniałej kremowej konsystencji. Odrobina wanilii przypieczętowuje efekt końcowy i sprawia, że każdy łyk wegańskiej chai latte z bananem smakuje o wiele przyjemniej. Gdy następnym razem nasze banany są już bardzo dojrzałe wykonajmy z nich pyszne latte. Podarujmy sobie bezcenny dar prostych radości i rozpocznijmy dzień wegańskim napojem.