Wegańskie ciasteczka z kaszy manny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie ciasteczka z kaszy manny. Ciasteczka z kaszy manny to fajna odmiana kruchych ciasteczek. Wypełnione kaszą manną, musem jabłkowym, z dodatkiem soku z cytryny, ciasteczka, którym nie sposób się oprzeć. Pyszne ciasteczka z kaszy manny nie zawierają jajek, masła i mleka. Możesz dodać te ciasteczka do swojej listy przepisów na wegańskie słodkości. Ciastka są proste w przygotowaniu, smakują wspaniale, śmiało możesz zamoczyć je w kawie lub herbacie.
Kasza manna gotowana na mleku lub wodzie jest lekkostrawna. Panuje przekonanie, że kasza jest bezwartościowym kleikiem i nadaje się tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego! Osoby dorosłe również powinny po nią sięgnąć i już piszę dlaczego. Wspominałam już że kasza jest lekkostrawna i powinny je jeść osoby mające problemy z układem pokarmowym między innymi: wrzodami, po operacjach, stanami zapalnymi jelit i żołądka. Świetnie się sprawdzi dla osób, które mają zgagę i brak apetytu. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy to: B1, B2, B3, B6, B12, E, PP. Składniki mineralne to: miedź, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, jod, wapń, magnez. Zawiera również błonnik i białko.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
– 300 g kaszy manny
– ¼ łyżeczki soli
– 2 łyżki mąki migdałowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 80 g erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżka soku z cytryny
– ½ szklanki musu lub dżemu jabłkowego
– 2 łyżki oleju
W misce wymieszaj kaszę mannę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce połącz erytrytol i sok z cytryny. Dodaj mus jabłkowy i wanilię, miksuj przez minutę. Wlej olej i wsyp połowę składników suchych. Połącz i na koniec wsyp resztę składników suchych. Wymieszaj dokładnie.
Powstanie gęste, kruche ciasto.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Nabierz czubatą łyżkę ciasta i zwiń ją w kulkę. Połóż ją na blaszce i spłaszcz łyżką. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasteczka przez 15 minut.
Upieczone ciasteczka zostaw do ostygnięcia.
Opcjonalnie możesz je polać roztopioną czekoladą.
Przybliżona kaloryczność ciastka to około 90 kcal
Kasza manna nadaje tym dość prostym, ale pysznym ciasteczkom, cudnie piaskową konsystencję. Sok cytryny nadaje impysznej świeżości. Te ciasteczka to znakomita przekąska do szkoły ale także i do popołudniowej herbatki. Ciastka o smaku cytryny są idealnym poczęstunkiem dla domowników jak gości. Możesz polać je czekoladą, miodem lub syropem klonowym. Cudowne ciasteczka na każdy dzień tygodnia.