Wegańskie ciasto z ciecierzycy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie ciasto z ciecierzycy. Kiedy myślimy o ciecierzycy jako głównym składniku ciasta to może wydawać nam się to absurdalne. Ale warto wiedzieć, że ciecierzyca jest o wiele bardziej wszechstronna w kuchni niż tylko dodatek do sałatek lub baza do hummusu. W rzeczywistości jest doskonałym substytutem mąki w wielu przepisach. Ciecierzyca pełna białka, błonnika, kwasu foliowego i manganu to pożywna potęga. Poza tym zdrowa ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny. Zaskakujące, ale niezwykle efektywne wykorzystanie ciecierzycy, moreli, kakao, orzechów i masła orzechowego tworzy tak smaczne i zdrowe ciasto. Wegańskie ciasto z ciecierzycy to mistrzostwo.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Suszone morele to bogate źródło wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. Świetnie się sprawdzą jako przekąska. Mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego i wzmacniają odporność organizmu. Zapobiegają procesom starzenia się. Suszone morele pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych. Jedzenie ich poprawia wygląd skóry i pomocne są w walce z trądzikiem. Usprawniają pracę nerek. Działają zasadotwórczo, dlatego zalecane są dla osób, które mają nadkwaśność. Witaminy jakie znajdziemy w morelach suszonych to: A, B2, B5, B6, C, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, potas, fosfor, żelazo, bor, magnez, cynk, sód. Zawierają także błonnik.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 łyżka kakao
– 3 łyżki masła orzechowego
– 1 garść orzechów włoskich lub pekan
– 1 garść suszonych moreli
– 3 łyżki syropu klonowego
Ciecierzycę przekładamy na sitko i czekamy aż woda spłynie. Odsączoną ciecierzycę, mało orzechowe, syrop klonowy i kakao umieszczamy w misce i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę.
Orzechy i morelę siekamy. Dodajemy do masy, mieszamy łyżką bardzo dokładnie.
Masę przekładamy na deskę do krojenia i za pomocą zwilżonych dłoni formujemy z masy gruby wałek. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem kroimy w plastry.
To wegańskie ciasto z ciecierzycy jest niesamowite. Wyplenione ciecierzycą, kakao, masłem orzechowym i morelami. Szybkie ciasto bez pieczenia. Wegańskie ciasto z ciecierzycy jest bez laktozy, bez jajek, bez glutenu i cukru. To ciasto jest tak smaczne i łatwe do wykonania, że warto je zrobić i zapisać przepis. Idealne ciasto na szybki i zdrowy deser. Kto by pomyślał, że ciasto bez jajek i mleka może smakować tak dobrze?!