Wegańskie ciasto z jeżynami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie ciasto z jeżynami. Wspaniały przepis na ciasto bez pieczenia. Ciasto pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. Z każdym kęsem to wegańskie ciasto smakuje coraz lepiej, uderza w kubki smakowe pozostawiając niedosyt. Niezapomniane wrażenia!
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 50 g mąki kokosowej
– 100 g migdałów
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 3 łyżki syropu klonowego
Masa jeżynowe:
– 200 g orzechów nerkowca
– 150 g jeżyn mrożonych
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 2 łyżki oleju kokosowego
– ¾ szklanki kremu kokosowego
– 1/3 szklanki cukru kokosowego
– sok z jednej cytryny
Posypka:
– ¾ szklanki płatków owsianych
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 2 łyżki syropu klonowego
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 30 minut.
Składniki do przygotowania spodu umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu, aż masa połączy się.
Formę do pieczenia wykładamy pergaminem. Przekładamy masę na spód. Mocno dociskamy. Formę wkładamy do zamrażarki.
Gdy spód się chłodzi przygotowujemy masę jeżynową. Do malaksera wsypujemy mrożone owoce, dodajemy wanilię, sok z cytryny, rozpuszczony olej i krem kokosowy, dodajemy cukier kokosowy. Włączamy malakser i czekamy aż powstanie gładka masa bez grudek. Wyciągamy spód z zamrażarki i przekładamy nadzienie. Wyrównujemy. Ponownie wkładamy blachę do zamrażarki.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy dodajemy syrop klonowy i wsypujemy płatki owsiane. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Gotową granolą posypujemy wierzch ciasta. Lekko ugniatamy i całą blachę wkładamy ponownie do zamrażarki najlepiej na całą noc.
Ciasto jest bardzo smaczne i zdrowe idealnie nadaje się jako zdrowy smakołyk lub przekąska. Ciasto przechowujemy w lodówce.