Wegańskie gofry kokosowe.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie gofry kokosowe. Chrupiące gofry. Do wykonania tych gofrów nie potrzebujemy ani nabiału ani jajek. Są to gofry wegańskie i bezglutenowe. Gwarantują najlepszy smak i idealną chrupkość. Większość z nas uwielbia słodkie, leniwe śniadania w szczególności w weekend, więc zamiast placków czy naleśników możemy wykonać pyszne kokosowe gofry, które pokocha cała rodzina! A jeśli zostanie nam kilka sztuk to śmiało możemy je zjeść na deser. Jeśli znudził nam się smak tradycyjnych gofrów te kokosowe smakołyki idealnie zastąpią swoich kuzynów. Jeszcze zdrowsza i bardziej smaczniejsza wersja gofrów.
Składanki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mleczka kokosowego z puszki
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 110 g mąki ryżowej
– 30 g mąki z tapioki
– 1 łyżka cukru brązowego
– szczypta soli
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
– owoce
– syrop klonowy
– bita śmietana
Mleczko kokosowe trzymamy w lodówce przez 48 godzin. Nie potrząsamy puszką przed użyciem.
Delikatnie przekładamy mleczko kokosowe z puszki do miski. Wodę kokosową odlewamy do szklanki ( wypijemy ją później ). Do mleczka dodajemy płynny olej kokosowy. Mieszamy by połączyć składniki.
W osobnej misce łączymy mąkę z tapioki, mąkę ryżową, cukier brązowy, sól, proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie przekładamy mleczko kokosowe i delikatnie łączymy składniki. Musi nam powstać gładkie ciasto, które musi być wystarczająco gęste aby pokryć łyżkę ale nie zbyt rzadkie.
Rozgrzewamy gofrownicę.
Na rozgrzane urządzenie wylewamy ciasto. Czekamy aż gofry uzyskają lekko złoty odcień.
Gofry podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami, mogą to być owoce, bita śmietana, miód, syrop klonowy, dżem, chociaż same też smakują wspaniale.
Resztki gofrów możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku w lodówce lub możemy je także zamrozić.
Idealnie chrupiące, miękkie środku domowe gofry kokosowe. Gofry bardzo proste w przygotowaniu a efekt oszałamiający. Pamiętajmy tylko żeby dobrze rozgrzać gofrownicę a po chwili będziemy zajadać się smacznymi goframi.
Smacznego!