Wegańskie karmelowe brownie bez pieczenia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie karmelowe brownie bez pieczenia. Dekadenckie, czekoladowe, bogate i kremowe ciasto brownie bez pieczenia. Ten wegański, bezglutenowy deser bez pieczenia dosłownie rozpływa się w ustach i trudno się oprzeć by przestać go jeść. Te małe karmelowe brownie z czekoladą jest idealnie słodkie i bardzo zdrowe. Po zjedzeniu tego ciasta czujemy przyjemną satysfakcję, że zjedliśmy coś bardzo zdrowego. Brownie wypełnione daktylami, kakao, mleczkiem kokosowym, ekspandowaną komosą ryżową i wiórkami kokosowymi. To połączenie sprawi, że kubki smakowe będą bardzo zadowolone. Więc bez zbędnych ceregieli zaczynajmy.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 1/3 szklanka ekspandowanej komosy ryżowej
– 1 szklanka daktyli bez pestek
– 1 szklanka wiórków koksowych
– 1/3 szklanki syropu klonowego
Warstwa karmelowa:
– 400 ml mleczka kokosowego z puszki
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 ½ szklanki suszonych daktyli bez pestek
– 4 łyżki oleju kokosowego
Polewa czekoladowa:
– ½ szklanki mleczka kokosowego z puszki
– ½ szklanki kakao
– 1 łyżeczka wanilii
– 3 łyżki oleju kokosowego
– ½ szklanki syropu klonowego
Mleczko kokosowe wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Zaczynamy od przygotowania spodu.
Wszystkie składniki do wykonania spodu ciasta umieszczamy w robocie kuchennym i przetwarzamy do momentu połączenia się składników.
Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na spód dociskamy mocno i wkładamy do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie karmelowe.
Składniki potrzebne do wykonania masy karmelowej umieszczamy w robocie kuchennym. Włączamy go i czekamy aż uzyskamy gładką masę bez grudek. Gotową masę przekładamy na schłodzony spód. Wyrównujemy i ponownie blaszkę wkładamy do lodówki.
Przystępujemy do wykonania ostatniej warstwy, czyli polewy. Tak samo jak w poprzednich etapach, wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i czekamy aż uzyskamy gładką aksamitną polewę. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta.
Całość umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Karmelowe brownie bez pieczenia kroimy ciepłym i ostrym nożem.
To brownie jest bez pieczenia, co oznacza, że nie potrzebujemy piekarnika. Niesamowite, prawda! Połączenie daktyli z mleczkiem kokosowym jest naprawdę obłędne. Karmelowa warstwa sprawia, że deser jest jeszcze smaczniejszy, a wierzch brownie pokrywa pyszna czekolada na bazie mleczka kokosowego. Smaczne i zdrowe brownie!