Wegańskie kotlety z buraka i fasoli.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie kotlety z buraka i fasoli. Chrupiące i pyszne kotleciki z buraka i fasoli, z dodatkiem czosnku i płatków owsianych, jest to idealna propozycja na zdrowy obiad. Pyszna kombinacja warzyw by wzbogacić Twoją dietę o dodatkowe składniki odżywcze. Kotlety z buraka idealnie nadają się do wykonania burgerów, jako dodatek do dania głównego ale i w formie przekąski. Wegańskie kotlety z fasolą i burakami mają wspaniale chrupiącą powierzchnię na zewnątrz, jednocześnie są delikatne i soczyste w środku. Ciężko się im oprzeć!
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 500 g pieczonych buraków
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 15 g płatków owsianych
– bułka tarta do panierki
– sól, pieprz
– majeranek
– olej do smażenia
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Upieczone buraki pokrój na kawałki i wsadź do miski. Usmażoną cebulę przełóż do miski z burakami, dodaj posiekany czosnek oraz fasolę. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zawartość miski na papkę.
Następnie przypraw solą, pieprzem, majerankiem, wsyp płatki owsiane. Wymieszaj i odstaw na 15 – 20 minut by płatki owsiane spęczniały.
Z gotowej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Kotlety smaż z każdej strony po 3 – 4 minuty.
Podawaj z ziemniakami i surówkami.
Jeden kotlecik to około 130 kcal
Jeśli szukasz łatwych i wegańskich przepisów na kotlety, to mam dla Ciebie znakomity przepis! Te zdrowe kotlety będą idealnym pomysłem na zdrowy i wyjątkowy obiad. Kotlet buraczany to jeden z nowatorskich sposobów na dodanie buraków do diety. Te wegańskie kotlety są smażone na oleju, ale także można upiec je w piekarniku. Wspaniałe połączanie warzyw z dodatkiem ziół tworzy aromatyczny obiad. Te kotlety są również uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Pyszna alternatywa dla mięsnych kotletów.