Wegańskie mini naleśniki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie mini naleśniki. Wiele ludzi boi się i unika wegańskich naleśników, niepotrzebnie. W bardzo łatwy i prosty sposób możemy przygotować ciasto na naleśniki. Wegańskie naleśniki są pyszne, lekkie i bardzo puszyste. Mini naleśniki możemy podawać ze świeżymi owocami, masłem orzechowym, lodami… cokolwiek lubimy. Mini naleśniki wypełnione mlekiem migdałowym i mąką migdałową nadają im migdałowego posmaku, dodatek musu jabłkowego daje naleśnikom słodyczy i wilgotności. Idealne placki na śniadanie.
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¾ szklanki mąki uniwersalnej
– ¼ szklanki mąki migdałowej
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
– 4 łyżki wody
– 1 szklanka mleka migdałowego
– szczypta soli himalajskiej
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ¼ szklanki musu jabłkowego lub dżemu jabłkowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki syropu z agawy
– olej do smażenia
Najpierw przystępujemy do przygotowania „wegańskiego jajka”. Zmielone siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut by zgęstniało.
W misce łączymy wszystkie suche składniki, czyli: mąkę uniwersalną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Do lnianego jajka dodajemy mus lub dżem jabłkowy, syrop z agawy, esencję z wanilii, mleko migdałowe. Łączymy mokre składniki.
Kolejnym krokiem jest połączenie obu misek w jedną całość. Mieszamy ciasto delikatnie trzepaczką aż będzie gładka masa bez grudek. Nie mieszajmy ciasta zbyt szybko, ponieważ później może być zbyt lepkie.
Miskę wstawiamy do lodówki na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć małe placuszki. Smażymy je przez 2 – 3 minuty aż uzyskają złoty kolor.
Mini naleśniki podajemy z owocami, syropem klonowy, czekoladą.
Lekkie, puszyste mini pancakes, które mogą tworzyć smaczne śniadanie lub przekąskę. Te placuszki są wegańskie i są idealne na każdy dzień tygodnia. Placki wielkości kęsa są idealne dla dzieci, które bez problemu poradzą sobie z jedzeniem przepysznych placuszków.