Wegańskie mleczko do kawy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie mleczko do kawy. Zrezygnowanie z nabiału może być czasami trudne – zwłaszcza gdy od najmłodszych lat jesteśmy przyzwyczajeni do picia mleka krowiego. Chociaż rezygnacja z mleka krowiego jest opcją, nie musimy rezygnować z mleka całkowicie – możemy zastąpić nabiał mlekiem roślinnym. Kawa z dodatkiem takiego mleczka smakuje wybornie. Cieszmy się filiżanką kawy bez wyrzutów sumienia. Przygotowanie domowego mleczka jest łatwiejsze niż nam się wydaje.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Mleczko skondensowane:
– 2 szklanki mleka owsianego
– 1 szklanka rodzynek
Dodatki do mleczka:
– 2 szklanki mleczka skondensowanego
– 1 szklanka mleka roślinnego do wyboru
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 1 łyżeczka mąki z tapioki
– 2 łyżeczki z ekstraktu orzechów laskowych lub migdałowy
Do słoika wlewamy mleko i wsypujemy rodzynki. Słoik wstawiamy do lodówki na całą noc.
Rano odcedzamy mleko a rodzynki wyrzucamy.
Do garnka wlewamy 1 ½ szklanki mleka skondensowanego, garnek stawiamy na ogniu, dolewamy szklankę mleka roślinnego, syrop klonowy i mąkę z tapioki. Gotujemy przez około 8 minut lub do momentu aż mleko zacznie gęstnieć i bulgotać. Garnek ściągamy z ognia dodajemy esencję z wanilii i orzechów laskowych. Mieszamy dokładnie.
Mleczko przelewamy do butelki, zakręcamy i wkładamy do lodówki.
Zwykła czarna kawa jest w 100% wegańska, sprawmy by z dodatkiem mleka również taka była. Nauczmy się robić wegańską wersję mleczka do kawy. Domowe , wegańskie mleczko do kawy fantastycznie łączą się z napojem kofeinowym. Śmietanki, mleczka do kawy kupowane w sklepie zawierają emulgatory, zagęszczacze i inne dodatki, które niekoniecznie są dobre dla nas. Jednak proste, wegańskie mleczko do kawy jest wykonane z naturalnych składników i bez dodatku ulepszaczy. Najlepsze wegańskie mleczko do kawy.