Wegańskie mleko ryżowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie mleko ryżowe. Mleko ryżowe jest niezwykle zdrową alternatywą dla mleka krowiego. Mleko jest gładkie, pełne smaku i idealne do wszystkiego co wymaga w użyciu tradycyjnego mleka. Poza tym mleko kupowane w sklepie jest dużo droższe i zawiera duże ilość cukru, konserwantów i innych dodatków. Domowe mleko ryżowe jest idealne dla osób chorujących na celiakię, nietolerancję laktozy i przyjazne dla wegan. Domowe mleko ryżowe zawiera w swoim składzie naturalne składniki, takie jak: ryż, woda, esencja z wanilii i syrop klonowy. Idealny napój dla każdego!
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka białego ryżu nieugotowanego
– 3 szklanki wody
– szczypta soli
– ½ łyżeczki esencji z wanilii
– syrop klonowy (dla słodyczy opcjonalnie)
Ryż dokładnie opłukujemy i umieszczamy go w misce. Zalewamy go gorącą ale nie wrzącą wodą. Przykrywamy miskę i zostawiamy ryż pod przykryciem na całą noc. Ryż powinien być miękki ale nadal surowy. Odcedzamy ryż.
Do blendera wkładamy ryż i wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy sól, wanilię i syrop klonowy (opcjonalnie). Włączamy blender i miksujemy jego zawartość przez 3 minuty.
Nad duża miską umieszczamy gazę lub sitko i wlewamy mleko ryżowe. Poczekajmy aż płyn spłynie do miski. Możemy mocno ściskać gazę by dokładnie odsączyć ryż.
Gotowe mleko przelewamy do butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Wytworzenie domowego mleka ryżowego jest bardzo łatwym procesem, każdy powinien sobie z tym poradzić. Ten przepis na mleko ryżowe stanie się ulubionym przepisem na napój roślinny. Kremowe, wegańskie mleko ryżowe, które przygotujemy we własnym domu. Mleko ryżowe ma znacznie mniej kalorii niż mleko krowie i to jest kolejny plus by je zrobić.