Wegańskie placki z bananem. Bez mleka i jajek.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie placki z bananem. Bez mleka i jajek. Wspaniałe wegańskie placuszki, pełne bananowego smaku z nutą kokosa i wanilii. Puszyste i delikatne – to fenomenalne placki bananowe. Stanowią doskonały poczęstunek dla dzieci i dorosłych. Są również bardzo łatwe do zrobienia, więc są idealne na leniwe niedziele. Są to zdrowe placki, które sprawią, że po ich zjedzeniu będziemy szczęśliwi i nie będą męczyły nas wyrzuty sumienia odnośnie złej diety! Nie uwierzycie jak dobrze smakują!
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki mąki owsianej
– ½ szklanki mąki gryczanej
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstatyku waniliowego
– 1 banana
– 1 szklanka wody kokosowej
– 2 łyżki cukru kokosowego
– olej kokosowy do smażenia
– cynamon do posypania
– ewentualnie plasterki banana na wierzch
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy do momentu powstania gładkiego, aksamitnego ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą chochelki nabieramy ciasto i smażymy małe placuszki na złoty kolor z każdej strony.
Gotowe placuszki posypujemy cynamonem i przyozdabiamy platereskami banana.
Szybkie i bardzo smaczne placki w przygotowaniu. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ciasto nie zawiera mleka i jajek czyli idealnie nadają się dla wegetarian i wegan oraz osób mających alergię na laktozę.
Smacznego!