Wegańskie placki z cukinii i kukurydzy. Wytrawne placki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie placki z cukinii i kukurydzy. Wytrawne placki. Placki z cukinii i kukurydzy łączą w sobie dwa letnie składniki, które z łatwością dostaniemy o tej porze roku. Placki są doskonałym sposobem na cieszenie się cukinią, która z dodatkami stanowi wspaniały sposób na szybką przekąskę. Wegańskie placki są cudownie odżywcze, zawierają niewiele kalorii i są doskonałym sposobem na przemycenie większej ilości warzyw do diety. Najlepsze w nich jest to, że możemy podawać je jako przekąskę, przystawkę lub lekki lunch.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Mąka z ciecierzycy robiona jest z mielonej suszonej, surowej ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy jest podstawą w wielu różnych kuchni na całym świecie, ale zyskuje popularność w Ameryce Północnej dzięki rozwojowi gotowania bezglutenowego i pieczenia. Od tradycyjnej włoskiej i francuskiej socca, po indyjskie słodycze i naleśniki, dania z mąki z ciecierzycy można znaleźć m.in. w kulturach Azji Południowej, Bliskiego Wschodu i Europy Południowej. Mąkę z ciecierzycy można stosować jako środek wiążący w pieczeniu, w naleśnikach i plackach, w omletach, a także w pikantnych potrawach, takich jak gulasze i zupy. Mąka z ciecierzycy jest naturalnie bezglutenowa, bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały. W przeciwieństwie do mąki uniwersalnej mąka z ciecierzycy zawiera dużo białka, błonnika i mikroelementów, a jednocześnie ma niską zawartość węglowodanów i kalorii. Mąka z ciecierzycy jest również zdrowa dla serca. Ciecierzyca jest bogata w rozpuszczalny błonnik, jak również fitosterole (związki roślinne przypominające cholesterol), które pomagają obniżyć poziom LDL lub „złego cholesterolu”. Zmniejszenie poziomu cholesterolu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, chroniąc w ten sposób przed atakiem serca i udarem. Ciecierzyca zawiera również polifenole, takie jak flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające i działają przeciwzapalnie. Mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny, który jest miarą tego, jak pokarm podnosi poziom cukru we krwi, gdy jest trawiony. Mąka z ciecierzycy zawiera również żelazo, potas, mangan, miedź, cynk, fosfor, magnez, foliany, witaminę B6 i tiaminę, więc jest to świetny sposób na wykradzenie dodatkowej substancji odżywczych w diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 cukinie
– 1 puszka kukurydzy
– 1 pęczek szczypiorku
– 1 ¼ szklanki mąki z ciecierzycy
– 2 łyżeczki kminku
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczką bazylii
– 4 ząbki czosnku
– olej do smażenia
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy odcedzoną kukurydzę, posiekany drobno szczypiorek, mąkę z ciecierzycy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię i kminek. Zawartość miski dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 20 minut. Mąka musi wchłonąć soki z cukinii wtedy powstanie nam ciasto.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki, z każdej strony na złoty kolor.
Podajemy na ciepło z salsą z pomidorów lub z kremem z awokado.
Proste, smaczne i zdrowe placuszki z cukinia i kukurydzą. Idealne na ciepłe dni.