Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie placki z mąki z ciecierzycy. Te wegańskie placuszki mogą stać się najszybszymi i najsmaczniejszymi plackami. Wystarczy, że zaopatrzymy się w kilka składników i po chwili możemy cieszyć się smacznymi placuszkami. Placki są wolne od glutenu, od nabiału, nie zawierają rafinowanego cukru, bez jajek. A to wszystko dzięki ciecierzycy.
Mąka z ciecierzycy robiona jest z mielonej suszonej, surowej ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy jest podstawą w wielu różnych kuchni na całym świecie, ale zyskuje popularność w Ameryce Północnej dzięki rozwojowi gotowania bezglutenowego i pieczenia. Od tradycyjnej włoskiej i francuskiej socca, po indyjskie słodycze i naleśniki, dania z mąki z ciecierzycy można znaleźć m.in. w kulturach Azji Południowej, Bliskiego Wschodu i Europy Południowej. Mąkę z ciecierzycy można stosować jako środek wiążący w pieczeniu, w naleśnikach i plackach, w omletach, a także w pikantnych potrawach, takich jak gulasze i zupy. Mąka z ciecierzycy jest naturalnie bezglutenowa, bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały. W przeciwieństwie do mąki uniwersalnej mąka z ciecierzycy zawiera dużo białka, błonnika i mikroelementów, a jednocześnie ma niską zawartość węglowodanów i kalorii. Mąka z ciecierzycy jest również zdrowa dla serca. Ciecierzyca jest bogata w rozpuszczalny błonnik, jak również fitosterole (związki roślinne przypominające cholesterol), które pomagają obniżyć poziom LDL lub „złego cholesterolu”. Zmniejszenie poziomu cholesterolu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, chroniąc w ten sposób przed atakiem serca i udarem. Ciecierzyca zawiera również polifenole, takie jak flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające i działają przeciwzapalnie. Mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny, który jest miarą tego, jak pokarm podnosi poziom cukru we krwi, gdy jest trawiony. Mąka z ciecierzycy zawiera również żelazo, potas, mangan, miedź, cynk, fosfor, magnez, folian, witaminę B6 i tiaminę, więc jest to świetny sposób na wykradzenie dodatkowej substancji odżywczych w diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mąki z ciecierzycy
– 1 szklanka wody
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżka cukru kokosowego
– olej do smażenia
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy do momentu powstania gładkiej masy.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą chochelki nalewamy ciasto na placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Do usmażonych placuszków dodajemy ulubione dodatki.
Mąka z ciecierzycy bardzo fajnie się sprawdza w plackach… a fakt jest super pożywna, to wisienka na torcie, a raczej syrop na naleśnikach!
Życzę smacznego!