Wegetariańska lazania z brokułem i kalafiorem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegetariańska lazania z brokułem i kalafiorem, bardzo smaczna, sycąca i zdrowa. Większości z nas lazania kojarzy się z mięsem mielony i sosem pomidorowym. Jednak zaskoczę Was moim przepisem. Będzie to lazania warzywna z orzechami pekan, jest ona delikatna w smaku i jest łatwa w przygotowaniu, osoby nie mające zdolności kulinarnych świetnie sobie poradzą w przygotowaniu wegetariańskiej lazanii.
Potrzebne składniki:
– makaron lazania
– 1 kulka sera mozzarella
– 2 szklanki mleka
– 250 g sera ricotta
– sól himalajska
– 1 brokuł
– 1 kalafior
– 1 łyżka masła + 25 masła
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 70 g orzechów pekan
– 50 g startego sera parmezan
– 2 łyżki mąki
– pieprz
– gałka muszkatołowa
Sos beszamelowy:
25 g masła wkładamy do garnka i rozpuszczamy je na niewielki ogniu. Do roztopionego masła dodajemy dwie łyżki mąki. Mieszamy cały czas do uzyskania kremowej masy, by nie było grudek. Cały czas trzymamy na ogniu. Do jednolitej masy dodajemy dwie szklanki mleka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Kiedy nasza masa beszamelowa będzie kremowa i gładka ściągamy ją z ognia.
Brokuł i kalafior dzielimy na małe różyczki przyprawiamy solą i gotujemy na parze do momentu aż będą lekko miękkie. Jak warzywa będą już ugotowane przekładamy je do miski i dodajemy łyżkę masła i rozgniatamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Do rozgniecionych warzyw dodajemy ser ricotta, połowę sosu beszamelowego, pieprz oraz posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos beszamelowy (zostawiamy 4 łyżki sosu by posmarować wierzch lazanii). Na sos beszamelowy kładziemy płaty makaronu lazania. Na makaron kładziemy połowę naszej masy, następnie kładziemy płaty makaronu lazania i resztę masy brokułowo – kalafiorowej. Rozsmarowujemy i kładziemy plasterki sera mozzarella. Przykrywamy makaronem. Na ostatnia warstwę makaronu kładziemy resztę sosu beszamelowego i posypujemy serem parmezan. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 170°C.
Mamy bardzo smaczny obiad.
PYSZNA LAZANIA Z BROKUŁA I KALAFIORA!