Wegetariańska sałatka z ciecierzycą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegetariańska sałatka z ciecierzycą. Oto prosta sałatka z ciecierzycą, którą możemy jeść każdego dnia. Sałatka jest pełna warzyw i smaku. A co w niej znajdziemy? Pyszną ciecierzycę, chrupiącą paprykę i seler naciowy, delikatne suszone pomidory, aromatyczną cebulę oraz świeże pomidorki. Sałatka idealnie znosi podróże, więc znakomicie nadaje się na piknik czy do pracy. Jest to pyszna opcja na szybką przekąskę lub zdrową kolację.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ główki sałaty lodowej
– 1 czerwona cebula
– 1 puszka ciecierzycy
– 2 łodygi selera
– 1 papryka
– 250 g pomidorów koktajlowych
– 200 g suszonych pomidorów
Sos:
– ½ szklanki oleju z awokado
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
– 2 łyżeczki oregano suszonego
Ciecierzycę odcedzamy i opłukujemy.
Pomidory suszone przekładamy na sitko aby ociekły.
Sałatę lodową siekamy, dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, pomidorki koktajlowe, seler, wsypujemy ciecierzycę i suszone pomidory. Mieszamy.
W miseczce łączymy składniki potrzebne do dressingu. Gotowym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.
Podajemy.
Dzięki ciecierzycy ta sałatka zapewni uczucie sytości na długo. Ta sałatka to satysfakcjonujący sposób na dostarczenie sobie warzyw. Pyszny dressing o słodko musztardowym smaku znakomicie wydobywa smak warzyw. Wegetariańska sałatka z ciecierzycą łączy w sobie to co najlepsze! Ten prosty przepis na sałatkę jest idealnym dodatkiem do dania głównego, ale także ta sałatka świetnie się sprawdzi jako samodzielny posiłek. Jeśli chcemy stworzyć sałatkę pełna białka bez dodatku mięsa wykorzystajmy ten przepis na wegetariańską sałatkę z ciecierzycą.