Wegetariańska sałatka z makaronem i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegetariańska sałatka z makaronem i warzywami. Sałatka z makaronem i warzywami to jeden z tych przepisów, które istnieją od bardzo dawna i nie bez powodu – jest niesamowicie pyszna! Ta wegetariańska wersja sałatki jest bardzo prosta do przygotowania i pełna smaku. Wszytko co musimy robić to ugotować makaron dodać brokuła, paprykę, marchewkę, czosnek, cebulę, pomidory, natkę pietruszki, sok z cytryny i gotowe. Sałatka jest soczysta i cudownie smakuje a także wspaniałe się prezentuje!
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 garście makaronu pełnoziarnistego
– 1 marchewka
– ½ brokuła
– 1 czerwona papryka
– 5 pomidorków
– szczypiorek z cebulką
– 4 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Brokuła i marchewkę gotujemy na parze al dente.
Pomidory kroimy na ćwiartki, paprykę i marchewkę kroimy w kostkę, szczypior z cebulką siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki siekamy, brokuła dzielimy na różyczki. Wszystkie pokrojone warzywa umieszczamy w misce. Dodajemy ugotowany makaron. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
Kto by pomyślał, że tak przyrządzone warzywa z makaronem mogą stworzyć coś wspaniałego – pyszną wegetariańską sałatkę! Wykonajmy już dziś sałatkę pełną soczystych i zdrowych warzyw z dodatkiem makaronu by cieszyć się zdrową sałatką. Oczywiście sałatka idealnie sprawdzi się na wynos i możemy ją przygotować z wyprzedzeniem!