Wegetariański pasztet z fasoli i orzechów.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegetariański pasztet z fasoli i orzechów. Pasztet bez pieczenia. Nie ma co się obawiać wegetariańskiego pasztetu, wiem, że większość z nas je wyłącznie pasztety na bazie mięsa, ale czasami warto się otworzyć na nowe smaki i skosztować pasztetu bezmięsnego. Obiecuję, że każdy pokocha ten smakołyk!
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka białej fasoli
– 2 ząbki czosnku
– 80 g orzechów włoskich
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki chili
– ½ łyżeczki kminku
– kilka gałązek kolendry
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
Białą fasolę odcedzamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze lub w misce i za pomocą blendera ręcznego miksujemy całą zawartość do momentu, aż uzyskamy gładką konsystencje pasztetu. Jeśli masa wyjdzie zbyt sucha dodajemy odrobinę wody i kontynuujemy miksowanie.
W kilka minut mamy gotowy pasztet na kanapkę. Bez pieczenia. Smaczny i zdrowy!
Życzę smacznego!