Wegetariańskie burgery z serem halloumi. Burgery bez mięsa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegetariańskie burgery z serem halloumi. Burgery bez mięsa. Jak zrobić aromatyczne, obfite burgery pełne warzyw i bez dodatku mięsa? Odpowiedź jest poniżej! Te chrupiące burgery są najłatwiejszymi, najszybszymi i najlepszymi wegetariańskimi burgerami. Wystarczy podpiec ser halloumi, dodać warzywa i gotowe. I po chwili zajadamy się pysznym i zdrowym posiłkiem!
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Ser Halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ser ten możemy spożywać na surowo, jednak najbardziej smakuje jak jest lekko grillowany lub podsmażony. Ser halloumi charakteryzuje się wysoka zawartością składników mineralnych i witamin. Witaminy jakie znajdziemy w serze halloumi to: A, B2, D, E, K. Składniki mineralne występujące w serze to: fosfor, potas, sód, magnez, wapń, cynk, selen, magnez. Ser halloumi jest bardzo dobrym źródłem białka.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 bułki pełnoziarniste
– 1 opakowanie sera halloumi
– ½ czerwonej cebuli
– 2 duże pieczarki
– 1 awokado
– garść liści szpinaku
– olej
– 1 ząbek czosnku
Sos:
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– 1/ łyżeczki chili
Pieczarki myjemy i pozbywamy się ogonka.
W miseczce rozrabiamy olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smarujemy pieczarki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy pieczarki przez 20 minut. Po upływie 10 minut przekręcamy je na druga stronę.
W międzyczasie ser halloumi przecinamy na pół i smażymy go na suche patelni lub w opiekaczu do momentu aż uzyska złoty odcień.
Jogurt grecki przekładamy do miseczki, dodajemy, sól, pieprz i chili. Mieszamy.
Bułki przecinamy na pół i każdą wewnętrzną część smarujemy gotowym sosem. Następnie kładziemy plasterki awokado, pieczone pieczarki, ser halloumi, pokrojoną w plasterki cebulę i na koniec liście szpinaku. Nasz burger jest gotowy.
Smaczne i zdrowe wegetariańskie burgery. Pełne chrupiących warzyw i wspaniałego sera halloumi.