Wegetariańskie smoothie. Smoothie bez nabiału z malinami, awokado i bananem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegetariańskie smoothie. Smoothie bez nabiału z malinami, awokado i bananem. Jestem wielką fanką smoothie. Codziennie na drugie śniadanie serwuję sobie i moim najbliższym smoothie bądź koktajl. To wspaniałe smoothie bez mleka, jogurtu jest jednym z moich ulubionych napojów. Jest nie tylko super zdrowy i smaczny, ale także łatwy w wykonaniu. W swoim składzie posiada tylko naturalne cukry i świetnym źródłem energii.
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki malin
– 1 banana
– ½ awokado
– garść szpinaku
– szklanka wody kokosowej
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu powstania gładkiego, jedwabistego smoothie.
Gotowe smoothie nalewamy do szklanki. Gotowe.
Teraz robimy sobie przerwę i delektujemy się wspaniałym smakiem owoców.
SMOOTHIE BEZ NABIAŁU Z MALINAMI, AWOKADO I BANANEM!
WEGETARIAŃSKIE SMOOTHIE!