Wielkanocne kurczaczki z jajek. Wielkanocne jajka.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wielkanocne kurczaczki z jajek. Wielkanocne jajka. To jest naprawdę fajny przepis na jajka. Kurczaczki z jajek są troszkę przezabawne. Zamieńmy tradycyjne jajka z majonezem na cudne pisklęta. Jajka w formie kurczaczków są absolutnie urocze. Możemy mieć dużo radości z ich wykonaniem. Nasz świąteczny stół nie będzie kompletny bez tych cudownych i smacznych Wielkanocnych jajek. Te urocze wielkanocne jajka zadowolą zarówno dzieci jak i dorosłych. Jajka w kształcie piskląt są pełne smaku i są znacznie łatwiejsze do zrobienia niż wyglądają.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 jajek
– 1 marchewka gotowana
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka musztardy
– sól, pieprz
– kilka kulek pieprzu
Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do ostygnięcia.
Marchewkę gotujemy by była troszkę miękka.
Jajka obieramy i odcinamy wierzch. Usuwamy żółtka i wkładamy je do miseczki. Dodajemy do nich musztardę, sól, pieprz i jogurt grecki. Miksujemy. Masę z żółtek wkładamy do rękawa cukierniczego.
Białka wypełniamy masą z żółtek. Na wierz kładziemy odcięte białko.
Z marchewki robimy dzióbki a z ziarenek pieprzu oczka.
Nasze kurczaczki gotowe.
Czym jest Wielkanoc bez jajek? Są w centrum każdego wielkanocnego posiłku, dzieci kolorują je na różne sposoby a my dorośli gotujemy je i serwujemy jajka faszerowane. W tym roku pomińmy nudne, zwykłe jajka i sprawmy by nasze wielkanocne jedzenie zachwyciło każdego dzięki uroczemu przepisowi na jajka w formie kurczaczków.