Wigilijne babeczki z kapustą i grzybami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wigilijne babeczki z kapustą i grzybami. Kapusta to prawdziwy skarb wśród warzyw, powszechnie jest niedoceniana – wielka szkoda. Dobrze, że w okresie Świąt Bożego Narodzenia wykorzystujemy ją do przygotowania pysznych dań. Zamiast tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami możemy podać pyszne babeczki z ciasta francuskiego wypełnione pysznym farszem z kapusty i suszonych grzybów. Babeczki są dość łatwe do zrobienia i doskonale sprawdzą się na wigilijnym stole.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg kiszonej kapusty
– 1 marchewka
– 150 g suszonych grzybów
– 1 cebula
– olej do smażenina
– woda po moczeniu grzybów
– sól, pieprz
– 3 listki laurowe
– 3 opakowanie ciasta francuskiego
Grzyby namaczamy w wodzie i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Nie odlewajmy wodę po moczeniu grzybów.
Kapustę kiszoną odciskamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą jeśli jest za kwaśna. Dobrze odciśniętą kapustę siekamy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku podgrzewamy olej i dodajemy cebulę, smażymy chwilkę następnie dodajemy posiekaną kapustę. Dodajemy także pokrojone grzyby i wlewamy trochę wody po grzybach tak by kapusta nie była zbyt sucha. Dodajemy listki laurowe, przyprawiamy solą i pieprzem. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez 45 minut. Przyprawiamy w razie potrzeby. Gotowe.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i za pomocą szklanki wycinamy koła jedno większe, drugie mniejsze. Większe kolo umieszczamy w foremce na babeczki w środek umieszczamy farsz i przykrywamy mniejszym kołem. Brzegi delikatnie łączymy dociskając je widelcem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy babeczki przez 25 minut.
Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Podajemy.
Robienie babeczek jest dość zabawne i możemy do tego zadania zaangażować całą rodzinę. Te świeże, ziemiste babeczki są wypełnione grzybami i kapustą dzięki czemu są idealnym posiłkiem na wigilijną wieczerzę. Pełne smaku babeczki z nadzieniem z gotowanej kapusty upieczone ciasto francuskie na złoty kolor podawane z czerwonym barszczykiem to istna przyjemność jedzenia.