Właściwości olejów zimnotłoczonych.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Właściwości olejów zimnotłoczonych. Co to są oleje tłoczone na zimno? Dlaczego musisz je wybierać? Ten post zawiera linki partnerskie.
Co to jest olej tłoczony na zimno?
Tłoczone na zimno oleje są ekstrahowane pod umiarkowanym ciśnieniem, które są wytwarzane z nasion, orzechów a nawet warzyw, dokładnie tak jak nasi przodkowie wydobywali je 1000 lat temu. Olejki te są bardziej pożywne dla organizmu w porównaniu z olejami wysoko rafinowane a ponadto oleje tłoczone na zimno poprawiają smak potraw.
Zalety olejów tłoczonych na zimno:
1.Są bogate w składniki odżywcze: tłoczone na zimno oleje zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy, przeciwutleniacze, fosfolipidy, lecytyna i białko!
2.Są wolne od szkodliwych chemikaliów. Podczas rafinacji stosuje się różne chemikalia. Oleje tłoczone na zimno są całkowicie organiczne i wolne od chemikaliów. Jeśli wolimy żyć ekologicznie i unikać chemikaliów musimy pomyśleć o przejściu na oleje tłoczone na zimno.
3.Niski poziom cholesterolu: tłoczone na zimno oleje są ekstrahowane przy mniejszej ilości ciepła co oznacza więcej wartości odżywczych, które są świetne dla skóry, włosów, paznokci i pomagają w odchudzaniu, ponieważ są lekkostrawne.
4.Wzmacniają układ odpornościowy: naturalne przeciwutleniacze w tłoczonym na zimno oleju pomagają zmniejszyć radykalne uszkodzenie komórek w naszym ciele a także są bogate w witaminę E.
Oleje LoveLife są bogatym źródłem omega 3 – 6 – 9 i witaminy E. Zarówno omega 3 jak i omega 6 są znane jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (EFA) co oznacza, że są niezbędnymi składnikami odżywczymi, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania i których nie można wyprodukować sam w przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych. Dlatego muszą pochodzić z diety i muszą być spożywane regularnie, aby zapewnić organizmowi odpowiednia ilość kwasów. Przy braku kwasów omega mogą nastapić zaburzenia, takie jak zaburzenia czynności nerek i wątroby, obniżenia funkcji odpornościowych, sucha lub popękana skóra a nawet depresja.
Kwasy tłuszczowe omega – 3, omega – 6 i omega – 9 są ważnymi tłuszczami dietetycznymi. Co ciekawe, każdy z nich ma wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Ważne jest jednak aby uzyskać odpowiednią równowagę kwasów tłuszczowych omega – 3 – 6 i – 9 w diecie. Brak równowagi może przyczyniać się do wielu chorób przewlekłych.
Omega – 3 jest silnym przeciwzapalnym składnikiem odżywczym a w dzisiejszym świecie gdzie stres i toksyny środowiskowe są powszechne, może odgrywać niezwykle ważną rolę w tłumieniu nadmiernego stanu zapalnego w organizmie. Odpowiedź zapalna jest naturalnym sposobem gojenia się po urazach i chorobach, jednak przewlekłe zapalenie występuje wtedy, gdy zapalenie trwa zbyt długo i uważa się, że jest to podstawowa przyczyna wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, Alzheimera i nie tylko. Oleje tłoczone na zimno z kwasami omega 3 – 6 – 9, takie jak rzepak tłoczony na zimno i siemię lniane, które są szczególnie bogate w kwasy omega – 3, gdy są regularnie spożywane, są świetnymi sposobami na wspieranie organizmu w łagodzeniu wszelkich stanów zapalnych i mogą pomóc w zapobieganiu niektórych typowych chorób.
Omega – 6 to rodzaje tłuszczów, które znajdują się w nasionach czarnej porzeczki, nasion ogórecznika i olejku z wiesiołka. Są niezbędne dla zdrowia ludzkiego, ale ciało nie może ich wytworzyć. Musimy zdobyć je przez jedzenie. Wraz z kwasami tłuszczowymi omega – 3 kwasy tłuszczowe omega – 6 odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu oraz prawidłowym wzroście i rozwoju. Jako rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) kwasy omega – 6 pomagają stymulować wzrost skóry i włosów, utrzymują zdrowie kości, regulują metabolizm i utrzymują układ rozrodczy w dobrym stanie.
Omega – 9 korzystnie wpływa na serce, mózg i ogólne samopoczucie po spożyciu. Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega – 9 mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Omega – 9 korzystnie wpływa na zdrowe serca, ponieważ wykazano, że omega – 9 zwiększa poziom cholesterolu HDL (dobry cholesterol) i obniża poziom cholesterolu LDL (zły cholesterol). Może to pomóc w wyeliminowaniu nagromadzenia płytki w tętnicach, które znamy jako jedną z przyczyn zawałów serca i udarów mózgu. Kwasy tłuszczowe omega – 9 znajdujące się w kwasie oleinowym mogą pomóc zwiększyć energię, zmniejszyć gniew i poprawić nastrój. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wydajność pamięci u osób z chorobą Alzheimera, zmniejsza insulinooporność u osób z cukrzycą
Te oleje są wolne od szkodliwych chemicznych środków konserwujących, więc upewnijmy się, że spożywamy je w ciągu 3 – 4 miesięcy. Przechowujemy w ciemnym pojemniku i w chłodnym miejscu takim jak lodówka.
Przełączmy się na oleje tłoczone na zimno i zobaczmy skuteczne rezultaty!