Właściwości zdrowotne awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Właściwości zdrowotne awokado. Okazuje się, że awokado jest popularne nie bez powodu. Awokado jest nie tylko pyszne, ale także pełne witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które mogą pomóc zachować zdrowie. Awokado jest jednym z najbogatszych, najpyszniejszych i najbardziej satysfakcjonujących produktów spożywczych na świecie. Te soczyste klejnoty – które technicznie są owocami, chociaż klasyfikuję je jako „dobry” tłuszcz – są wypełnione przeciwutleniaczami przeciwstarzeniowymi, zwalczającymi choroby i prawie 20 różnymi witaminami i minerałami.
Korzyści zdrowotne z awokado:
1.Właściwości przeciwzapalne.
Awokado jest bogate w właściwości przeciwzapalne, które pomagają złagodzić ból stawów. Jest także źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają smarować stawy i dodatkowo łagodzą bóle stawów. Należą do nich fitosterole, hormony roślinne, takie jak kampesterol, beta-sitosterol i stigmasterol, które pomagają kontrolować stan zapalny. Zawierają także polihydroksylowe tłuszcze kwasy (PFA), które działają przeciwzapalnie.
2.Reguluje ciśnienie krwi.
Awokado może również czynić cuda, utrzymując kontrolę nad poziomem ciśnienia krwi. Awokado jest dobrym źródłem potasu i ma niską zawartość sodu, co pomaga utrzymać stabilne ciśnienie krwi. Stabilne ciśnienie krwi pomaga uniknąć ryzyka zawału serca lub udaru mózgu.
3.Dobre dla serca.
Awokado to nie tylko zdrowy owoc dla pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, ale także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i jednonienasyconych tłuszczów, które pomagają zachować zdrowie serca i zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Jedzenie awokado może również regulować poziom cholesterolu LDL i HDL a także trójglicerydów we krwi.
4.Zwiększa płodność.
Awokado pomaga zwiększyć płodność i zwiększa szanse na poczęcie. Jest to również związane ze zwiększeniem skuteczności leczenia in vitro.
5.Dobre dla oczu.
Włączenie awokado do diety może poprawić wzrok. Awokado zawiera beta-karoten i przeciwutleniacze, które są korzystne dla oczu. Zawierają również luteinę i zeaksantynę; oba te składniki odżywcze pomagają utrzymać dobry wzrok, widzenie w nocy i minimalizować uszkodzenia spowodowane promieniowaniem ultrafioletowym. Duża ilość witaminy A pomaga również zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która rozwija się wraz z wiekiem. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe w awokado pomagają w lepszym wchłanianiu korzystnych przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak beta-karoten.
6.Dobre źródło kwasu foliowego.
Awokado jest dobrym źródłem kwasu foliowego. Kobiety w ciąży muszą uwzględniać awokado w swojej diecie, ponieważ kwas foliowy pomaga w prawidłowym rozwoju płodu. W kilku badaniach stwierdzono również, że folian zmniejsza ryzyko depresji. Kwas foliowy zapobiega gromadzeniu się homocysteiny. Substancja ta utrudnia krążenie i drogę do dostarczania składników odżywczych do mózgu.
7.Lepsze trawienie.
Mamy problemy z trawieniem? Spróbujmy kremowego i mięsistego awokado. Awokado jest wypełnione włóknami, które mogą pomóc w zapobieganiu zaparć, przyspieszeniu trawienia i zdrowej okrężnicy. Błonnik dodaje objętości do stolca co ułatwia pracę jelit a tym samym poprawia trawienie.
8.Potęga składników odżywczych.
Awokado to potęga wielu niezbędnych składników odżywczych i minerałów. Jest bogaty w witaminę A, B1, B2, B3, B5 B6, C, E, K, kwas foliowy. Awokado jest również bogate w potas, magnez, mangan, miedź, żelazo, wapń, cynk, sód i fosfor.
9.Pomaga wchłonąć składniki odżywcze.
Awokado zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych z pokarmów pochodzenia roślinnego. Istnieje kilka składników odżywczych, które rozpuszczają się w tłuszczach. Oznacza to, że muszą łączyć się z tłuszczami, aby mogły być wykorzystane przez organizm. Witamina A, D, E i K to niektóre składniki roślinne, które są lepiej wchłaniane przy jedzeniu awokado.
10.Zdrowa skóra.
Utrzymajmy zdrową skórę! Awokado jest bogate w witaminę C i witaminę E, które są niezbędne do utrzymania zdrowej i promiennej skóry.
Pomyślmy o awokado a pierwszą rzeczą, jaka przychodzi nam na myśl, jest meksykańskie guacamole z dipem. Pyszny dip z puree z awokado i ziół. Istnieje wiele innych sposobów wykorzystania wszechstronnego awokado. Rzućmy je do sałatki lub wykonajmy smoothie, koktajl. Możemy także kupić oleje z awokado i użyć ich zamiast rafinowanego oleju. Olej z awokado jest wyciskany z miąższu awokado i jest znany ze swojej zdolności do ochrony serca i walki z wolnymi rodnikami. Więc na co czekamy? Jedzmy awokado!