Włoski krem kawowy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Włoski krem kawowy. Słynny włoski deser, który przygotowany jest z kawy i śmietany kremówki znajdziemy go także pod nazwą Crema di Caffe, tak nazywają go Włosi. Włoski krem kawowy to idealna mini uczta do ochłodzenia się i pokonania upału. Ten krem to jedna z letnich przyjemności, która sprawia, że dzień staje się lepszy. Delikatna, aksamitna i bardzo kremowa konsystencja. Odważmy się dodać ulubione dodatki do kremu z kawy takie jak na przykład: cynamon, kakao lub bitą śmietanę.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¼ szklanki mocnej kawy
– 1 ¼ szklanki śmietany kremówki
– 3 łyżeczki erytrytolu
Kawę zaparzamy, słodzimy erytrytolem i mieszamy by składnik się połączyły ze sobą. Kawę odstawiamy do ostygnięcia.
Zimną śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy do momentu aż powstanie szczyt. Następnie ciągle ubijając wlewamy powoli zimną kawę. Chwilkę miksujemy do połączenia się składników. Całość wkładamy do lodówki na godzinę by się schłodziło.
Gotową śmietankę kawową rozkładamy do szklaneczek i podajemy.
Włosi są mistrzami geniuszu. Choć może się to wydawać dziwne, ten przepis na krem z kawy powstał z chciwej potrzeby, by móc delektować się kawą przez cały rok. Latem w Neapolu jest bardzo gorąco. Tak więc neapolitańskie kobiety wymyśliły sposób aby latem nie rezygnować z kawy, nawet gdy było bardzo gorąco. Przetwarzały one mleko z dodatkiem cukru a następnie łączyły je z kawą i w ten oto sposób udało im się stworzyć ten pyszny włoski krem kawowy, który można podawać na zimno. W ten sposób w Neapolu narodził się nowy deser znany jako Caffe del Nonno, a obecnie znany jest w całych Włoszech pod nazwą Crema di Caffe.
Ten napój przez lata przeszedł długą drogę i teraz możemy także się nim delektować. Jeśli szukamy pysznej alternatywy dla zwykłej kawy, spróbujmy tego włoskiego kremu kawowego i cieszmy się nim w ciepły, letni dzień. Krem wykonany z zaledwie trzech składników a jaki pyszny.