Wykwintna sałatka z figami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wykwintna sałatka z figami. Ta sałatka z figami, mozzarellą, miksem sałat i winogronami to piękne i eleganckie danie, które idealnie nadaje się na lekki lunch lub wykwintną kolację. Delektujmy się smakami sezonowymi dzięki tej pysznej i zdrowej sałatce. Wyśmienita sałatka ze świeżymi figami to istna uczta nie tylko dla naszego podniebienia ale i dla oczu. Sałatka jest pyszną jesienną przekąską, która zachwyci każdego.
Figi suszone posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Wspomagają funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego, hormonalnego i pokarmowego. Figi posiadają właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm. Obniżają ciśnienie krwi, pomagają złagodzić stres i poprawiają pamięć. Obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Chronią przed miażdżyca i zawałem. Suszone figi wzmacniają kości i zęby. Witaminy jakie znajdziemy w figach: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K1, PP, kwas foliowy. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Figi zawierają również dużo błonnika. Błonnik pobudza pracę jelit, dlatego też jest skutecznym lekiem na zaparcia.
Rukola posiada orzechowo pikantny smak i ze względu na swoje walory smakowe znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Te cudowne, małe listki kryją w sobie dużo składników odżywczych, dlatego zachęcam do wprowadzenia jej do diety. Pozytywnie wpływa na układ kostny. Znajdują się w niej antyoksydanty, które działają antynowotworowo. Ze względu na dużą zawartość żelaza zapobiega anemii. Pozytywnie wpływa na walkę z cukrzycą. Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. Jedzenie rukoli wzmacnia naszą odporność, przeciwdziała przeziębieniom. Posiada działanie oczyszczające organizm z toksyn. Wspiera procesy trawienne, zapobiega otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w rukoli to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– opakowanie mieszanki salat
– 3 figi
– 1 opakowanie kulek mozzarella
– 200 g ciemnych winogron
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 100 ml oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Do miski wysypujemy umytą sałatę, dodajemy winogrona, odsączone kuleczki sera mozzarella oraz pokrojone na ćwiarteczki świeże figi.
W miseczce łączymy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Mieszamy.
Gotowym sosem polewamy sałatkę i całość mieszamy.
Ta sałatka z miksem świeżych sałat z figami, mozzarellą i winogronem jest tak ładna, naprawdę smaczna i pełna zdrowych składników. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliśmy świeżych fig, to tracimy jedną z małych przyjemności życia. Świeże figi są soczyste, gdy wgryzamy w ich lekko ciągnącą się skórkę, wnętrze pęka i nasze usta wypełnia delikatna słodycz.