Wytrawne gofry. Gofry z kurczakiem i serem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wytrawne gofry. Gofry z kurczakiem i serem. Wszyscy zajadamy się goframi w wersji słodkiej są pyszne a dodatek owoców czyni je smaczną i zdrową przekąską. Jednak gofry można przyrządzać na wiele sposobów! Ta dekadencka przekąska w formie wytrawnych gofrów z kurczakiem, twarogiem i szczypiorkiem jest naprawdę warta zrobienia. Dodatek mąki pełnoziarnistej i mleka owsianego pozwala równomiernie rozprowadzić składniki po gofrach. Pyszna uczta na małą przekąskę.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 piersi z kurczaka
– 350 g twarogu półtłustego
– 250 g mąki pełnoziarnistej
– 2 jajka
– 50 ml mleka owsianego
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 3 dymki ze szczypiorkiem
– 1 łyżeczka cebuli w proszku
– 50 g sera mozzarella
– ½ łyżeczki pieprzu
Pierś kurczaka myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane mięso kroimy w kostkę.
Szczypiorek i cebulkę siekamy drobno.
Mąkę pełnoziarnistą mieszamy z przyprawami, czyli: solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, cebulką. Dobrze mieszamy. Dodajemy twaróg, mleko, olej i jajka. Wszystko miksujemy za pomocą blendera ręcznego na gładką masę.
Do gotowej masy dodajemy pierś z kurczaka i szczypiorek z cebulką oraz starty ser mozzarella. Mieszały za pomocą łyżki.
Gofrownicę nagrzewamy i spryskujemy olejem. Łyżka nabieramy ciasto na gofry i umieszczamy w gofrownicy. Pieczemy około 5 – 7 minut.
Upieczone gofry układamy na talerz.
Gofry gotowe.
Soczysty kurczak w gofrze oznacza, że z każdym kęsem dostajemy mnóstwo smaku. Dodatek twarogu wzbogaca gofry w białko a czosnek, cebula, szczypiorek, papryka słodka nadają gofrom cudownego smaku i aromatu. Ser mozzarella idealnie łączy całość nadając delikatnego smaku. Gofry okażą się ulubioną przekąską dla całej rodziny. Gofry zapewnią szybką, prostą ale prawdziwa ucztę.