Zaparcia. Jak im zapobiegać.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zaparcia. Jak im zapobiegać?
Co to są zaparcia?
Problem z wypróżnianiem się pewnie dotknął większość z nas, jeśli nie możemy załatwić się przez 36 godzin lub więcej wtedy mówimy, że cierpimy na zaparcia. Kał jest wtedy suchy, twardy i oddawany z wielkim wysiłkiem.
Zdrowa osoba oddaje od 1 do 2 stolców dziennie, ,,dobrze uformowanych’’, nie ma żadnych problemów ze zrobieniem kupki.
Przyczyny powstawania zaparć:
– przyjmowanie małej ilości płynów
– jedzenie pokarmów o niskiej zawartości błonnika,
– siedzący tryb życia,
– zaawansowana ciąża,
– stres,
– niedrożność jelit,
– przyjmowanie antybiotyków,
– różnego rodzaju choroby.
Zapobieganie zaparciom:
– jedzmy pokarmy bogate w błonnik,
– zacznijmy prowadzić aktywny tryb życia np. zacznijmy od spacerów bądź łatwych ćwiczeń fizycznych,
– pijemy dużo wody mineralnej, soków owocowych i warzywnych,
– jeśli czujemy parcie na stolec, od razu idziemy do łazienki, takie wstrzymywanie prowadzi również do zaparć,
– nie popijamy jedzenia, ciągłe popijanie prowadzi do zaparć, gazów, owrzodzenia żołądka. Pijemy godzinę po posiłku lub 20-30 minut przed jedzeniem,
– unikajmy białego pieczywa, słodyczy,
– pijemy kefir.
Kilka przepisów, które mogą pomóc:
Woda z kiszonej kapusty pita od 0,5 szklanki dziennie, na godzinę przed posiłkiem przez 15 do 30 dni, normuje pracę jelit i zaparcia powinny ustąpić.
Codziennie na czczo wypijam szklankę przegotowanej, ciepłej wody.
Jogurt naturalny wymieszany z otrębami pszennymi.
Na czczo zjadamy 2 obrane jabłka.
Zalewamy szklanką wrzątku jedną łyżeczkę od herbaty siemię lniane. Wypijamy na noc razem z nasionami.
NARESZCIE CZUJĘ SIĘ LEKKO! KONIEC Z ZAPARCIAMI!