Zapiekana brukselka z pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekana brukselka z pieczarkami. Wspaniałe połączenie składników i idealne danie do zajadania się, łączyć w sobie tylko brukselkę i pieczarki, ale efekt smakowy jest niesamowity. Jeśli nadal zaliczasz się do osób, które nie mogą przekonać się do jedzenia brukselki, to zapewniam Cię, że zmienisz zdanie i warzywo to stanie się Twoim ulubionym.
Brukselka to warzywo, które posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Brukselka wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, również może wzmagać płodność. Brukselka poprawia nasze trawienie, jest świetnym dodatkiem dla wszystkich, którzy chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Ma dużo białka i błonnika. Posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warzywo to chroni również dziąsła, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kolejnymi właściwościami zdrowotnymi jakie ma brukselka jest to, że wspomaga nasz wzrok, chroni przed anemią i przerostem gruczołu krokowego. Witaminy jakie znajdziemy w brukselce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w małej kapustce to: fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, sód, potas, mangan, selen, miedź.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g pieczarek
– 500 g brukselki
– 3 łyżki oleju
– sól, pieprz
Brukselkę dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Następnie kroimy ją na pół. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy olej, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i umieszczamy na nim brukselkę z pieczarkami, rozkładamy równomiernie.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy 20 – 25 minut.
W bardzo prosty i szybki sposób możemy się zajadać pyszną brukselką, która może posłużyć nam jako dodatek do dania głównego bądź jako smaczna i zdrowa przekąska.
Życzę udanego pieczenia i smacznego oczywiście!