Zapiekanka śniadaniowa z warzywami.
![Zapiekanka śniadaniowa z warzywami. zapiekanka, bez mięsa, zapiekanka bez mięsa, śniadanie, fit śniadanie, zdrowe śniadanie, przepis na śniadanie, szybkie sniadanie, reducka, odchudzanie, papryka, pieczarki, cukinia, cebula, czosnek, curry, jajka, ser, ser mozzarella, jem zdrowo, fotografia kulinarna, stylizacja jedzenia, zdrowy styl joanny, blog kulinarny, influencer, influencer polska, warzywa, dietetycznie, zdrowo,](https://www.zdrowystyljoanny.pl/wp-content/uploads/2020/08/Zapiekanka-śniadaniowa-z-warzywami.jpg)
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekanka śniadaniowa z warzywami. Zapiekanka jest idealna z rana gdy musimy nakarmić dużą grupę ludzi. Jajka i cudowne warzywa takie jak: pieczarki, cukinia, szpinak, papryka, cebula z dodatkiem jajek i sera to wszystko tworzy pyszne i smaczne śniadanie, które da nam uczucie sytości na długo. Całość zapieczona w naczyniu żaroodpornym. Zacznijmy dzień od smacznego i zdrowego śniadania w formie zapiekanki. Idealne i szybkie śniadanie dla całej rodziny.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g pieczarek
– 1 małą cukinię
– 2 papryki
– 1 czerwona cebula
– 200 g szpinaku
– 10 jajek
– ½ szklanki mleka
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki curry
– 2 łyżeczki czosnku w proszku
– starty ser mozzarella do posypania
– olej
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni przez kilka minut aż będą lekko brązowe.
Szpinak myjemy i podsmażamy go na patelni przez minutę aż zwiędnie.
Paprykę, cebulę, cukinię kroimy w kostkę, warzywa przekładamy do miski dodajemy szpinak i pieczarki. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy nasze warzywa.
W misce ubijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany i curry. Wlewamy mleko i ponownie chwilę miksujemy. Następnie wylewamy mieszaninę jajek na warzywa.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy zapiekankę przez 40 minut. Wyciągamy zapiekankę i posypujemy serem ponownie zapiekamy przez kilka minut aż ser będzie lekko brązowy.
Nie ma nic prostszego niż wrzucenie świeżych warzyw i jajek do jednego naczynia i czekanie by piekarnik zrobił za nas resztę i po krótkiej chwili mamy już ciepłe, smaczne i zdrowe śniadanie. Nie ma chyba nic łatwiejszego niż śniadaniowa zapiekanka z warzywami. Najważniejszym składnikiem tej zapiekanki są jajka, które łączą wszystkie składniki w całość. Piękno tej zapiekanki polega na tym, że jest wszechstronna.