Zapiekanka śniadaniowa z warzywami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekanka śniadaniowa z warzywami. Zapiekanka jest idealna z rana gdy musimy nakarmić dużą grupę ludzi. Jajka i cudowne warzywa takie jak: pieczarki, cukinia, szpinak, papryka, cebula z dodatkiem jajek i sera to wszystko tworzy pyszne i smaczne śniadanie, które da nam uczucie sytości na długo. Całość zapieczona w naczyniu żaroodpornym. Zacznijmy dzień od smacznego i zdrowego śniadania w formie zapiekanki. Idealne i szybkie śniadanie dla całej rodziny.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g pieczarek
– 1 małą cukinię
– 2 papryki
– 1 czerwona cebula
– 200 g szpinaku
– 10 jajek
– ½ szklanki mleka
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki curry
– 2 łyżeczki czosnku w proszku
– starty ser mozzarella do posypania
– olej
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni przez kilka minut aż będą lekko brązowe.
Szpinak myjemy i podsmażamy go na patelni przez minutę aż zwiędnie.
Paprykę, cebulę, cukinię kroimy w kostkę, warzywa przekładamy do miski dodajemy szpinak i pieczarki. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy nasze warzywa.
W misce ubijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany i curry. Wlewamy mleko i ponownie chwilę miksujemy. Następnie wylewamy mieszaninę jajek na warzywa.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy zapiekankę przez 40 minut. Wyciągamy zapiekankę i posypujemy serem ponownie zapiekamy przez kilka minut aż ser będzie lekko brązowy.
Nie ma nic prostszego niż wrzucenie świeżych warzyw i jajek do jednego naczynia i czekanie by piekarnik zrobił za nas resztę i po krótkiej chwili mamy już ciepłe, smaczne i zdrowe śniadanie. Nie ma chyba nic łatwiejszego niż śniadaniowa zapiekanka z warzywami. Najważniejszym składnikiem tej zapiekanki są jajka, które łączą wszystkie składniki w całość. Piękno tej zapiekanki polega na tym, że jest wszechstronna.