Zapiekanka z cukinią i kalafiorem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekanka z cukinią i kalafiorem. Kalafior i cukinia to idealne warzywa do zapiekanek. Proste składniki i ser mozzarella dodają pysznego ciepła zapiekance, dzięki czemu ta zapiekanka jest idealnym pomysłem na obiad. Zapiekanka o niskiej zawartości węglowodanów, wypełniona warzywami to jedna z moich propozycji na letni obiad. Jeśli chcesz dodać więcej warzyw do swojej diety to ta zapiekanka jest idealnym daniem. Świetnie nadaje się na szybki obiad.
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 średnia cukinia
– 450 g fasolki szparagowej
– 1 mały kalafior
– 2 duże marchewki
– 1 jajko
– 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
– sól, pieprz
– 250 g mleka
– 2 łyżki śmietany
– 4 ząbki czosnku
– gałka muszkatołowa
– 150 g sera mozzarella
Cukinię obierz i pokrój w kostkę.
Marchewkę pokrój w plasterki i kalafior podziel na małe różyczki.
W misce wymieszaj mleko, śmietanę, serki topione, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek.
W misce wymieszaj wszystkie warzywa.
Czterema łyżkami zalewy posmaruj spód naczynia żaroodpornego. Następnie połóż warzywa i polej pozostałą zalewą.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz warzywa przez 40 minut. Następnie wyciągnij i wierzch posyp startym serem mozzarella. Ponownie wsadź naczynie do piekarnika i zapiekaj przez kolejne 5 – 10 minut.
Smacznego.
Dziś proponuję Wam pyszny obiad wypełniony warzywami i bez dodatku mięsa. Zapiekanka pełna smaku i pełna warzyw. Kalafior, cukinia, marchewka, fasolka szparagowa, czosnek oraz ser mozzarella. Jest to propozycji zapiekanki bez dodatku glutenu i mięsa. Jeśli kochasz komfortowe jedzenia i warzywa to ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Zapiekanka jest nie tylko apetyczna ale także obfita i pyszna!