Zapiekanka z cukinią i kurczakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem. Ta zapiekanka z cukinią, pierś kurczaka, bazylią i serem mozzarella to najlepszy obiad na pracowite dni. Zapiekanka zawiera same proste składniki i wszystko pieczemy w jednym naczyniu, więc posprzątanie to pestka! Zapiekanka jest pełna świeżej cukinii, kurczaka i bazylii. I ten ser! Zapiekanka bardzo smaczna i sycąca. Obiad pełen białka i warzyw.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 cukinie
– 400 g piersi z kurczaka
– 6 łyżek przecieru pomidorowego
– sól, pieprz
– oregano
– ser mozzarella do posypania
– świeża bazylia
– olej do smażenia
– przyprawa do kurczaka
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy by puściła wodę.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy.
Spód naczynia żaroodpornego smarujemy przecierem pomidorowym. Kładziemy plasterki cukinii na spodzie i przykrywamy je usmażonym mięsem. Posypujemy odrobiną startego sera. Na wierzch kładziemy plasterki cukinii jeden obok drugiego, całość posypujemy startym serem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Gotową zapiekankę posypujemy świeżą bazylią.
Kurczak i cukinia to najsmaczniejsze połączenie! Zapiekanka ma niską zawartość węglowodanów – super opcja dla osób unikających cukrów. Zapiekanka to idealny obiad dla całej rodziny.