Zapiekanka z cukinią.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekanka z cukinią. Pyszna zapiekanka z cukinią, kurczakiem z dodatkiem sosu twarogowego. Zapiekanka z cukinią jest pożywna i o niskiej zawartości węglowodanów! Cała rodzina pokocha tą łatwą i pyszną zapiekankę a dodatkowo jest świetnym sposobem na nakłonienie dzieci do zjedzenia warzyw. Zapiekanka z cukinią i kurczakiem jest idealnym pomysłem na szybki pomysł na obiad.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
– 1 pierś z kurczaka
– 250 g twarogu
– 90 ml mleka
– 2 jajka
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżka oregano
– pęczek szczypiorku
– olej
– ser mozzarella do posypania
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem i curry. Mieszamy. Mięso smażymy na patelni.
Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jajka, mleko, sól, pieprz i miksujemy blenderem ręcznym. Uzyskamy gładki sos.
Szczypiorek siekamy drobno.
Cukinię kroimy na cienkie pasterki i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut by puściła sok.
Naczynie żaroodporne wykładamy plasterkami cukinii, następnie smarujemy połową sosu i kładziemy połowę usmażonego mięsa, całość posypujemy szczypiorkiem. Kładziemy ponownie plasterki cukinii by przykryć całość i wykonujemy kolejną warstwę czyli polewamy sosem, kładziemy pierś z kurczaka i posypujemy szczypiorkiem. I całość przykrywamy plasterkami cukinii.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy zapiekankę przez 25 minut.
Wyciągamy ją po upływie tego czasu i posypujemy startym serem mozzarella. Ponownie wkładamy zapiekankę do piekarnika na kolejne 15 minut.
Upieczoną zapiekankę wyciągamy i podajemy.
Każdy z nas szuka prostych posiłków przygotowanych z kilku składników. Cukinia, kurczak, szczypiorek, twaróg to idealne połączenie na szybki obiadek. Ten przepis na zapiekankę jest niesamowicie łatwy do wykonania. Nie dajmy się zwieść prostocie, ta zapiekana jest absolutnie pyszna! Zapiekanka jest sycąca i bardzo smaczna! Jest to najlepszy pomysł na szybki obiad.