Zapiekanka z kalafiorem i ryżem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekanka z kalafiorem i ryżem. Ta pyszna zapiekanka z serem mozzarella, kalafiorem, papryką i ryżem jest łatwa do przygotowania i możesz ją jeść bez opamiętania. Zapiekanki ułatwiają życie każdemu, są szybkie w przygotowaniu i można do nich dodać wszystko co jest w zasięgu ręki. Wystarczy połączyć kalafior, ryż, paprykę z serem mozzarella i gotowe. Jest to absolutnie satysfakcjonujący pomysł na obiad!
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 główka kalafiora
– 200 g ryżu
– 250 g sera mozzarella
– 1czerwona papryka
– pęczek koperku
– olej
– sól, pieprz
– 50 g masła
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj al dente.
Paprykę pokrój w kostkę, koperek posiekaj a ser zetrzyj na tarce.
W misce połącz wszystkie składniki, wymieszaj dokładnie.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
Zawartość miski przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz zapiekankę przez 20 – 25 minut.
Ta wykwintna zapiekanka zawdzięcza swój cudowny i obfity charakter pysznym warzywom oraz ryżowi. Bogata i i odżywcza zapiekanka jest idealną propozycją na obiad w środku zabieganego tygodnia. Jest to zapiekanka bez dodatku mięsa, ale jeśli masz ochotę śmiało możesz zmodyfikować przepis i dodać kawałki piersi z kurczaka lub indyka. Już dziś ciesz się smakiem pysznej i zdrowej zapiekanki.