Zapiekanka ze szpinakiem, mięsem mielonym i ryżem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekanka ze szpinakiem, mięsem mielonym i ryżem. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne obiady to zachęcam Was do wypróbowania bardzo smacznej, sycącej zapiekanki. Szpinak jest idealnym dodatkiem do ryżu, a do tego mięso mielone połączone z warzywami, a na wierzchu delikatny ser mozzarella. Idealny rodzinny posiłek.
Potrzebne składniki:
– ½ kg mielonego indyka
– 200 g ryżu brązowego
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 250 g szpinaku
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– 1 cebula
– 3 marchewki
– 2 łyżki curry
– 1 puszka pomidorów
– 1 puszka białej fasoli
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 200 g startego sera mozzarella
– sól ,pieprz
Ryż gotujemy do miękkości.
Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na łyżce oleju kokosowego. Następnie dodaję szpinak i dusimy. Po ugotowaniu łączymy je z ryżem i jogurtem greckim, dodajemy przyprawę curry. Mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Cebule kroimy w krążki, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i marchew. Wkładamy mielone mięso i smażymy chwilkę. Dodajemy pomidory, odsączoną fasolę czerwoną i białą. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno kładziemy ryż ze szpinakiem, następnie mięso z dodatkami, całości posypujemy startym serem mozzarella.
Pieczemy 25 minut w 180C.
Pyszne danie obiadowe, bardzo sycące.
SMACZNA ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM!