Zapiekany bakłażan z pastą tahini.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekany bakłażan z pastą tahini. Jest to pyszna i zdrowa przekąska, którą wykonamy bez większych problemów. Możemy podawać go na ciepło lub w temperaturze pokojowej, zawsze smakuje fantastycznie. Zapiekany bakłażan dobrze się sprawdzi jako przystawka przed daniem głównym a goście będą zachwyceni. Sposób wykonania pasty tahini przedstawiam tutaj.
Bakłażan przypomina troszkę cukinię jednak bardzo się od niej różni. Warzywo to posiada mało kalorii i jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Oberżyna świetnie się sprawdza w dietach odchudzających, ponadto wspiera pracę jelit, pomaga w problemach z zaparciami. W skórce bakłażana znajdują się antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe. Zapobiega chorobom układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma działanie detoksykujące organizm. Witaminy jakie znajdziemy w bakłażanie to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. kwas foliowy. Składniki minerale to: żelazo, magnez, wapń, sód, potas, cynk, selen, fosfor. Znajdziemy w nim jeszcze błonnik i białko.
Granat nazywany jest ,,rajskim owocem’’ jest coraz popularniejszy, ale jeszcze nie tak sławny jak np banan. Owoc granatu zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują rozwój wolnych rodników, które z kolei są odpowiedzialne za wiele chorób w tym nowotworowych. Granat posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu, poprawia przepływ krwi u osób z chorobą wieńcową oraz reguluje ciśnienie krwi. Łagodzi objawy PMS i menopauzy. Zapobiega procesom starzenia się organizmu. Łagodzi problemy trawienne. Przeciwdziała problemom z erekcją. Granat wzmacnia naszą odporność i wspiera organizm w trakcie infekcji. Wspomaga gojenie ran. Ma działanie moczopędne i wspomaga detoksykację organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w granacie to: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K. Składniki mineralne to: jod, krzem, cynk, miedź, mangan, magnez, fosfor, potas, wapń, sód. Znajdziemy w nim również błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 granat
– 2 bakłażany
– ½ szklanki natki pietruszki
– ½ szklanki świeżych liści mięty
– 3 ząbki czosnku
– 7 łyżek pasty tahini
– 12 łyżek wody
– 4 łyżki soku z limonki
– sól, pieprz
Bakłażana myjemy i kroimy na pół. Następnie miąższ kroimy w kratkę, uważajmy by nie przeciąć skórki. Ponacinanego bakłażana smarujemy oliwą bardzo dokładnie, w każdy zakamarek ma dostać się oliwa. Posypujemy solą i pieprzem.
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy bakłażana. Pieczemy 45 minut.
Pastę tahini umieszczamy w miseczce i dodajemy czosnek, wodę, sól, pieprz i sok z limonki. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Wyciągamy upieczonego bakłażana i smarujemy go sosem. Posypujemy posiekanymi listkami mięty i natką pietruszki oraz granatem.
W ten oto sposób mamy smaczną i zdrową przekąskę, która z pewnością wszystkim zasmakuje! Samczego!
ZAPIEKANY BAKŁAŻAN Z PASTĄ TAHINI!