Zapiekany łosoś z salsą z pomidorów.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekany łosoś z salsą z pomidorów. Przygotowanie zdrowego posiłku nie musi być trudne i czasochłonne. Połączenie ryby z niesamowitą w smaku i łatwą do wykonania salsą z pomidorów, która uzupełni smak łososia jest wspaniałym pomysłem na zdrowy obiad. Posiłek pełen zdrowych tłuszczy i składników odżywczych jest absolutnie pyszny!
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Przygotowanie łososia:
– 4 kawałki dzikiego łososia
– 4 łyżeczki masła
– sól, pieprz
– ziołowa przyprawa do ryb
Salsa pomidorowa:
– 3 pomidory
– ½ czerwonej cebuli
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– olej lniany
– 1 łyżka soku z cytryny
– bazylia suszona
Łososia myjemy i następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Czysta rybę przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Przyprawionego łososia kładziemy na folii aluminiowej i na każdy kawałek ryby kładziemy po łyżeczce masła. Zawijamy folię aluminiową i wkładamy rybę do piekarnika nastawionego na 160°C i pieczemy przez 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę z pomidorów. Pomidory myjemy i kroimy w małą kostkę. Następnie obieramy cebulę i również kroimy bardzo drobno, dodajemy posiekany czosnek oraz sól, pieprz, bazylię. Dokładnie mieszamy. Wlewamy troszkę oleju lnianego i sok z cytryny, ponownie mieszamy wszystkie składniki. Salsa jest gotowa.
Wyciągamy upieczoną rybkę i na nią kładziemy salsę z pomidorów. Podajemy od razu.
Wspaniały pomysł na zdrowy, szybki i smaczny obiad.
Smacznego!