Zdrowa i pyszna pasta drobiowa z papryką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowa i pyszna pasta drobiowa z papryką. Kanapki z pastą drobiową są świetne na śniadanie, kolację bądź szybką przekąskę gdy złapie nas mały głód. Śmiało możemy użyć tej pasty na krakersy i wykonać mały poczęstunek dla gości. Pasta drobiowa jest prosta w wykonaniu i bardzo szybka, wystarczy podsmażyć składniki, zblendować, umieścić w pojemniku i gotowe. Kiedyś kupowałam pasztety, smarowidła do kanapek jednak z biegiem czasu mój styl życia i karmienia mojej rodziny ewoluował i staram się dać im to co najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze. Uwielbiam patrzeć na ich radosne minki gdy zajadają się kanapką, która posmarowana jest pastą, którą sama wykonałam. I te komplementy… Uwielbiam!
Wątróbka drobiowa jest to mięso, którego wartości odżywcze nie jest zbyt doceniane. Wątróbka drobiowa ma mało kalorii. Polecana jest szczególnie sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia, ze względu na duża zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne w procesie energetycznym, dzięki tym witaminom organizm jest w stanie naprawić włókna mięśniowe. Posiada właściwości detoksykacyjne. Osoby borykające się z anemią powinny jeść wątróbkę, która bogata jest w łatwo przyswajalne żelazo. Pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia nasz układ odpornościowy. Wspomaga nasz wzrok i zwiększa odporność na stres. Wątróbka drobiowa ma sporo składników odżywczych. Witaminy jakie znajdziemy to: A,B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E. Składniki mineralne to: żelazo, wapń, selen, magnez, cynk, sód, potas, miedź, mangan, fosfor. Jest źródłem wysokowartościowego białka. Wystarczy, że będziemy ją jeść raz w tygodniu.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g piersi z kurczaka
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka
– 3 ząbki czosnku
– 400 g wątróbki drobiowej
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki tymianku
– ½ kostki masła
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka majeranku
– olej kokosowy do smażenia
Cebule i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju kokosowym. Gdy cebula lekko zbrązowieje warzywa przekładamy do miski. Mięso kroimy na małe kawałki i smażymy na tej samej patelni. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz i tymianek. Usmażone mięso odstawiamy do ostygnięcia.
Warzywa i mięso przekładamy do miski dodajemy czosnek, miękkie masło, majeranek. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy na gładka masę. Jeśli jest zbyt mdłe w smaku dodajemy sól i pieprz. Mieszamy. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
ZDROWA I PYSZNA PASTA DROBIOWA Z PAPRYKĄ!