Zdrowa sałatka z kaszą bulgur, ciecierzycą i papryką.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowa sałatka z kaszą bulgur, ciecierzycą i papryką. Ta wspaniała sałatka łączy w sobie wszystko to co najlepsze. Jest to rodzaj sałatki, którą się wykonuje w mgnieniu oka. Uwielbiam świeże, letnie sałatki z warzywami, delektuję się nimi podczas kolacji, jako zdrowy, lekki i pożywny posiłek. Poza tym nie jestem wielką fanką mięsa i dlatego powoli odkrywam swoją miłość do cieciorki.
Kasza bulgur jest to rodzaj kaszy wytwarzany z pszenicy durum. Na Bliskim Wschodzie jest jednym z głównych składników odżywczych, nic dziwnego, ponieważ jest bogata w substancje, które uspokajają nerwy, poprawiają pracę serca, obniżają poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości błonnika reguluje pracę układu trawiennego. Kasza ta jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się, bo daje długie uczucie sytości. Wskazana jest dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy. Kasza bulgur powstaje z nieoczyszczonych ziaren, więc jest bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy bulgur to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 woreczek kaszy bulgur
– 1 czerwona papryka
– 1 czerwona cebula
– 4 pomidory
– 1 puszka ciecierzycy
– ½ szklanki natki pietruszki
– ½ szklanki koperku
– szczypiorek
– 3 ząbki czosnku
– ¼ szklanki oleju z awokado bądź innego
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki oregano
Kaszę bulgur gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Ciecierzycę odsączamy.
Między czasie kroimy cebulę w kostkę, tak samo postępujemy z papryką i pomidorem. Pokrojone warzywa przekładamy do miski. Szczypiorek, natkę pietruszki i koperek siekamy drobno i przekładamy do pozostałych warzyw. Czosnek przeciskamy przez praskę i ląduje on prosto do miski. Dodajemy odsączoną ciecierzyce i ugotowaną kaszę bulgur. Wszystko mieszamy, dodajemy olej i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie mieszamy by składniki naszej sałatki dobrze się połączyły. Gotowe.
ZDROWA SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR, CIECIERZYCĄ I PAPRYKĄ!