Zdrowa sałatka z makaronem, ciecierzycą i warzywami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowa sałatka z makaronem, ciecierzycą i warzywami. Ta kolorowa sałatka jest prosta w wykonaniu i stanowi wspaniałe połączenie smaków. Dużo błonnika z ciecierzycy i oliwek oraz mnóstwo warzyw. Ta wegetariańska sałatka jest bardzo pożywna, może zaspokoić zdrowy apetyt. Idealna na lekki posiłek.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g makaronu pełnoziarnistego
– 1 czerwona cebula
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 ogórek
– 150 g pomidorów
– 1/3 szklanki ziaren słonecznika
– ½ pęczka natki
– 4 ząbki czosnku
– olej z awokado
– ½ szklanki oliwek zielonych
– sól, pieprz
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Ciecierzycę odsączamy.
Słonecznik podsmażamy na suchej patelni.
Ogórka kroimy w kostkę bądź półplasterki, przekładamy do miski. Cebulę i natkę pietruszki siekamy drobno i przekładamy do miski. Pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do naszych warzyw. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do pozostałych składników. Ugotowany i ostudzony makaron przekładamy do miski, również odsączoną ciecierzycę dodajemy do pozostałych składników. Oliwki kroimy na połówki. Podsmażony słonecznik wsypujemy do miski. Dodajemy teraz olej z awokado. Dokładnie mieszamy.
W tak oto prosty sposób mamy smaczną, zdrową i szybką sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja bądź dodatek do posiłku.
ZDROWA SAŁATKA Z MAKARONEM, CIECIERZYCĄ I WARZYWAMI!