Zdrowa sałatka z makaronem i awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowa sałatka z makaronem i awokado. Kremowa i bardzo smaczna. Wypełniona soczystymi pomidorami, kremowym awokado i cudownym makaronem. Awokado jest jednym z moich ulubionych owoców, często dodaję je do sałatki, a czasami i do smoothie. Codziennie staram się robić inną sałatkę, którą mogę ze sobą wszędzie wziąć, wtedy mam pewność, że zjem coś zdrowego i smacznego!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 2 awokado
– 2 garście makaronu pełnoziarnistego
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– 1 papryka czerwona
– 5 małych pomidorów
– pól cebuli
– 4 ząbki czosnku
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Ziarna słonecznika podsmażamy na suchej patelni.
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, pomidorki kroimy na połówki, cebulę kroimy w mala kostkę. Czosnek siekamy drobno, paprykę również kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki. Dodajemy ugotowany makaron i podsmażony słonecznik. Dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy sola i pieprzem oraz dodajemy jogurt naturalny. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Sałatka jest bardzo smaczna i lekka, idealna na letnia porę roku, chociaż zima też się nią zajadam, ze względu na jej walory smakowe i wartości odżywcze.
Zachęcam mocno do jej wykonania. Osoby początkujący w kuchni poradzą sobie z jej wykonaniem bez większych problemów.
ZDROWA SAŁATKA Z MAKARONEM I AWOKADO!