Zdrowa zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowa zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków. Cała rodzina będzie zadowolona z takiego posiłku, połączenie ziemniaków, szpinaku i mięsa mielonego w troszkę innej odsłonie. Nie ma nic lepszego od gorącej zapiekanki. Co jeszcze mogę o niej powiedzieć? Zamknij oczy i wyobrażaj sobie łyżeczkę mięsistej, wspaniałej w smaku zapiekanki w drodze do ust. To jest to! Prawdziwa zmysłowość!
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cebula
– ½ kg mięsa mielonego z indyka
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 puszka pomidorów w puszce
– 2 garście szpinaku
– kilka ziemniaków (w zależności jaka jest forma)
– kilka plastrów sera mozzarella
– sól, pieprz
– 2 ząbki czosnku
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Ciągle smażymy. Wsypujemy teraz przyprawy: czosnek w proszku, paprykę słodką, sól, pieprz. Mieszamy. Do naszego mięsa dodajemy teraz pomidory z puszki, szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę. Gotowy farsz odkładamy na bok.
Ziemniaki kroimy w poprzek, w cienkie plasterki.
Podłużna formę, spód i boki wykładamy plasterkami ziemniaka. Następnie na spód kładziemy plasterki sera mozzarella i farsz. Farsz przykrywamy plasterkami ziemniaka, serem mozzarella i farsz. Ponownie kładziemy ser mozzarella i ziemniaki. Brzegi foremki wykładamy jeszcze plasterkami ziemniaka, aby forma nam się trzymała po upieczeniu.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy 90 minut.
Po upieczeniu do foremki przykładamy drewnianą deseczkę do krojenia i delikatnie obracamy. Powoli ściągamy foremkę.
Zapiekanka gotowa.
Życzę smacznego.
ZDROWA ZAPIEKANKA Z MIĘSA MIELONEGO I ZIEMNIAKÓW!