Zdrowa zapiekanka z tuńczykiem i oliwkami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowa zapiekanka z tuńczykiem i oliwkami. Czy jesteś fanem tuńczyka z puszki? Ja zawsze trzymam kilka puszek w mojej szafce. Zazwyczaj wykonuję z niego pasty na kanapki. Jednak tym razem postanowiłam zaszaleć! Tuńczyk znakomicie pasuje do makaronu. Wierzch zapiekanki posypany serem i oliwkami oraz soczystymi pomidorami smakuje obłędnie. Jednak aby zapiekanka była smaczniejsza i zdrowsza warto dodać do niej olej rzepakowy, który jest idealny do zapiekania, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia.
Walory zdrowotne oleju rzepakowego w codziennej diecie:
Wizualnie rzepak tworzy piękną powierzchnię krajobrazu wiosną, kiedy kwitną żółte kwiaty. Piękno kwitnącego rzepaku jest czymś więcej niż tylko pięknym, kwitnącym kwiatem, ta roślina ma kilka wspaniałych zastosowań jako olej i korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
– olej rzepakowy jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone i jest bardzo zalecany dla wegetarian. Podczas gotowania może również wytrzymać wyższe temperatury niż oliwa z oliwek. Olej rzepakowy kosztuje znacznie mniej niż inne zwykłe „ zdrowe” oleje.
– olej ten jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Powszechnie
wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega – 3 należą do najlepszych składników odżywczych, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Omega – 3 jest także silnym przeciwutleniaczem. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, to także kwasy omega – 6, które korzystnie wpływają na układ krążenia oraz prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. Badania wykazały, abyśmy przyjmowali kwasy omega – 6 i omega – 3 w stosunku 2:1 i taki jest właśnie naturalnie w oleju rzepakowym. Obfitość obu tych składników to doskonały powód, dla którego powinniśmy sięgnąć po olej rzepakowy.
– jest bogaty w witaminę E, która pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i jest idealna by zadbać o nasze oczy, a także układ odpornościowy.
– ma wysoki punkt dymienia, co czyni ten olej idealny do smażenia.
– olej rzepakowy jest bogaty w fitosterole. Jeśli spożywamy pokarmy bogate w fitosterole, zachowujemy pozytywną aktywność naszych komórek, pomagamy w ten sposób naszemu układowi odpornościowemu, by funkcjonował z optymalną wydajnością.
– nie zawiera tłuszczów trans, sztucznych konserwantów i nie zawiera GMO.
Więcej o oleju rzepakowym dowiesz się na stronie

Składniki jakie są potrzebne:
– 300 g makaron penne
– 7 łyżek oleju rzepakowego
– sól, pieprz
– 500 g tuńczyka w puszce w sosie własnym
– 1 duży pomidor
– ¾ szklanki oliwek zielonych i czarnych
– 500 ml przecieru pomidorowego
– 2 łyżki oregano
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 200 g startego sera mozzarella
– natka pietruszki do posypania.
Tuńczyka odcedź.
Oliwki pokrój w plasterki, pomidora pokrój w kostkę.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju rzepakowego.
Po ugotowaniu makaron odcedź i przełóż do dużej miski, wlej przecier pomidorowy, dodaj sól, oregano i czosnek. Wymieszaj. Dodaj tuńczyka i wlej 6 łyżek oleju rzepakowego. Ponownie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem rzepakowy. Do naczynia przełóż połowę mieszanki z makaronem, posyp połową startego sera i połóż kolejna warstwę makaronu.
Na wierzchu połóż oliwki i pomidory.
Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 200°C i piecz przez 10 minut, wyciągnij naczynie i wierzch posyp pozostałym serem. Zapiekaj przez kolejne 10 minut.
Udekoruj świeżą natką pietruszki.
Smacznego.

Jeśli chodzi o komfortowe jedzenie to zapiekanka jest idealną propozycją na smaczny i szybki obiad. Ten posiłek przygotujesz w mgnieniu oka! Smaczny i zdrowy obiad, sprawi, że Twoja rodzina podziękuje Ci za to!
Materiał powstał we współpracy reklamowej z PSPO.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.