Zdrowe babeczki z mąki kokosowej z jabłkiem i cynamonem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe babeczki z mąki kokosowej z jabłkiem i cynamonem. Jeśli jesteście smakoszami babeczek i szukacie prostego przepisu na muffinki z mąki kokosowej, to polecam Wam poniższy przepis. Babeczki smakują wyśmienicie! To jeden z moich ulubionych przepisów bezglutenowych. Dzięki zdrowym składnikom, takim jak mąka kokosowa i olej, jabłka i cynamon, tworzą doskonałe muffiny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Są hitem za każdym razem gdy je serwuję!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1,5 szklanki mąki kokosowej
– ½ szklanki mąki ryżowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 jajka
– 1,5 szklanki mleka migdałowego
– ½ szklanki wody
– 1/2 szklanki oleju kokosowego
– 1 łyżeczka wanilii
– 3 jabłka
– 5 łyżek brązowego cukru
– 1 banana
Olej kokosowy roztapiamy.
Wszystkie składniki poza jabłkami umieszczamy w misce i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy troszkę wody. Miksujemy aby dokładnie połączyć składniki.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do naszego surowego ciasta. Mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Na wierzch kładziemy plasterki banana.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut temperaturze 170°C.
Babeczki są gotowe!
Świetnie nadają się jako zdrowa przekąska do pracy lub szkoły.
ZDROWE BABECZKI Z MĄKI KOKOSOWEJ Z JABŁKIEM I CYNAMONEM!