Zdrowe brownie z buraków.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe brownie z buraków. Wspaniały przepis na czekoladowe ciasto zmieszane z puree buraczanym. Rezultatem takiej kombinacji jest delikatne brownie o intensywnym smaku gorzkiej czekolady. Delektując się ciastem, dodatkowo dostarczymy sobie korzyści zdrowotnych związanych z gotowanymi buraczkami.
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Post sponsorowany.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
– 250 g ugotowanych buraczków
– 5 łyżek kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 100 g cukru trzcinowego
– ¾ szklanki oleju
– 100 g gorzkiej czekolady
– 3 jajka
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Buraczki gotujemy do miękkości i miksujemy je w blenderze na gładka masę.
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao. Mieszamy.
Do puree buraczkowego dodajemy olej, ekstrakt waniliowy i jajka. Miksujemy.
Do suchych składników przekładamy masę buraczana i kontynuujemy miksowanie. Dodajemy starta gorzką czekoladę i mieszamy.
Blachę do pieczenia lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy 40 minut. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto się upiekło.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, kroimy w kwadraty i serwujemy.
Więcej można odnaleźć pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym opublikowano inne przepisy a także właściwości i dane.
Moja rodzina była zachwycona brownie, gdy im powiedziałam, że w środku znajdują się buraczki byli zaskoczeni i zajadali się kolejnymi kawałkami ciasta!
Smacznego!