Zdrowe czekoladowe ciasteczka z orzechami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe czekoladowe ciasteczka z orzechami. Są to zdrowe bardzo czekoladowe ciasteczka wypełnione: jagodami goji, pistacjami, migdałami, słonecznikiem, dynią i sezamem. Ciasteczka wykonane z gorzkiej czekolady, nie wymagają pieczenia. Ciasteczka nie zawierają mąki, jajek, mleka. Są idealnym sposobem na zaspokojenie szalonego pragnienia na czekoladę. Ciasteczka czekoladowe są pełne smaku i cudownie chrupią. Idealna, zdrowa, czekoladowa przekąska!
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Jagody Goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i zaliczają się do tzw. Super-food, czyli super-żywność. Posiadają niesamowity wpływ na nasze zdrowie. Jagody Goji warto włączyć do codziennej swojej diet. Ze względu na witaminy jakie posiada zapobiega starzeniu się. German, który znajdziemy w owocu ma udowodnione działanie antynowotworowe. W Azji, skąd pochodzą owoce Goji uznawane jest za lekarstwo na dolegliwości oczu, nerek, wątroby, płuc. Ponadto korzystnie wpływają na pracę serca i ciśnienie tętnicze, obniżają ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w owocach Goji to: B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: żelazo, miedź, wapń, cynk, selen, fosfor. . Znajdziemy również błonnik, beta-karoten i białko.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 tabliczki gorzkiej czekolady min 75% kakao
– 2 łyżki migdałów
– 2 łyżki jagód goji
– 1 łyżka ziaren słonecznika
– 1 łyżka pestek dyni
– 2 łyżki sezamu białego
– 2 łyżki pistacji niesolonych
Migdały i pistacje kroimy na mniejsze kawałki.
Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli.
Blachę wykładamy pergaminem i za pomocą łyżki formujemy okrągłe ciasteczka następnie posypujemy je sezamem, słonecznikiem, dynią, jagodami goji, pistacjami, migdałami. Blachę wkładamy do lodówki by czekolada nam zastygła lub możemy zostawić na blacie tylko czas zastyganie znacznie się wydłuży.
Gorzka czekolada to wspaniały przeciwutleniacz a dodatek orzechów, słonecznika, dyni, sezamu, jagód goji czynią je jeszcze bardziej atrakcyjniejszymi. Cudowne ciasteczka, które mają pozytywne korzyści zdrowotne. Ciasteczka wykonane z prostych składników gotowe w kilka minut! To pyszna uczta, z którą można poczuć się świetnie!