Zdrowe czekoladowe pączki bez tłuszczu.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe czekoladowe pączki bez tłuszczu. Kto nie lubi pączków? Wypełniane dżemem, czekoladą, smażone na głębokim oleju, są też pączki z dziurką bez nadzienia, lekkie i smaczne. Pączki są pyszne i każdy je uwielbia. Ja także! Są dobrym pretekstem by je zjeść o każdej porze dnia! Jednak ja mam coś zdrowego dla pączkowych łasuchów, czekoladowe pączki pieczone w piekarniku.
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Wiórki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka kefiru naturalnego
– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1/3 szklanki cukru kokosowego
– ¼ szklanki kakao
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– wiórki kokosowe do posypania
Wszystkie składniki do ciasta ( oprócz wiórków kokosowych ) umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 10 minut by odpoczęło. Foremkę do pączków wypełniamy ciastem ( użyłam silikonowej formy z dziurką ). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok 20 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy za pomocą patyczka do szaszłyków czy na pewno pączki są upieczone.
Upieczone łakocie wyciągamy z foremki i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pyszne, zdrowe, bez tłuszczu pączki idealne na tłusty czwartek i nie tylko.