Zdrowe, dietetyczne ciastka owsiane z nasionami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe, dietetyczne ciastka owsiane z nasionami. Są po prostu obłędnie smaczne, bardzo proste w wykonaniu, chrupiące, dietetyczne. Przemycimy w nich orzechy wiórki kokosowe, nasiona chia, same zdrowe składniki. Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się jako zamiennik owsianki. Są to jedne z najlepszych ciastek owsianych jakie kiedykolwiek kosztowałam.
Potrzebne składniki:
– 60 ml mleka kokosowego
– 100 g płatków owsianych
– 40 g wiórków kokosowych
– 70 g miodu
– 20 gram posiekanych orzechów
– 1 banana
– 2 łyżki nasion chia
– 2 łyżki ekstraktu waniliowego
– 80 g oleju kokosowego
– 30 g płatków migdałowych
– 2 łyżki cynamonu
– szczypta soli
Roztapiamy olej kokosowy, jak będzie miał już płynna konsystencję to ściągamy go z ognia i dodajemy miód, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy.
Do miski wkładamy wszystkie składniki suche: cynamon, nasiona chia, orzechy, płatki migdałowe i owsiane, wiórki kokosowe, szczypta soli. Dokładnie mieszamy. Dodajemy rozgniecionego banana i wlewamy płynne składniki do miski. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut by nasiona chia pomogły nam skleić całą masę.
Po upływie 15 minut formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nastawiamy piekarnik na 170°C i pieczemy ok 18 minut, do momentu aż ciasteczka zaczną nam się rumienić. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do schłodzenia.
Nasze ciasteczka są miękkie, ale podczas chłodzenia twardnieją i są przepyszne.
PYSZNE, ZDROWE ŚNIADANIOWE CIASTKA OWSIANE!