Zdrowe i lekkie ciasto z kaszy i truskawek.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe i lekkie ciasto z kaszy i truskawek. Wszyscy wiemy, że duże ilości cukru sprawiają nadpobudliwość u dzieci, choroby dziąseł, skoki cukru we krwi, zmieniają nastrój a przede wszystkim prowadzą do otyłości. Zadamy sobie pytanie, co ma zrobić wielbiciel słodyczy, który pragnie zdrowo się odżywiać? Zjeść kawałek zdrowego, domowego ciasta. Deser, który proponuję dzisiaj zawiera mało cukru, mało tłuszczu, więc jest zdrową alternatywą dla słodyczy zakupionych w sklepie bądź cukierni. Ciasto smakuje niebiańsko, zwłaszcza z owocowym akcentem. Wierz mi, że jest super proste w wykonaniu i smakuje bosko!
Kasza manna gotowana na mleku lub wodzie jest lekkostrawna. Panuje przekonanie, że kasza jest bezwartościowym kleikiem i nadaje się tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego! Osoby dorosłe również powinny po nią sięgnąć i już piszę dlaczego. Wspominałam już że kasza jest lekkostrawna i powinny je jeść osoby mające problemy z układem pokarmowym między innymi: wrzodami, po operacjach, stanami zapalnymi jelit i żołądka. Świetnie się sprawdzi dla osób, które mają zgagę i brak apetytu. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy to: B1, B2, B3, B6, B12, E, PP. Składniki mineralne to: miedź, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, jod, wapń, magnez. Zawiera również błonnik i białko.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 galaretki o smaku truskawkowym
– 3 szklanki wody
– 1 szklanka kaszy manny
– 1 litr mleka
– ¾ szklanki cukru pudru
– ¾ kostki masła
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
– paczka herbatników
– 250 g truskawek
Galaretki rozrabiamy w 3 szklankach wody i zostawiamy do lekkiego stężenia.
Blachę (u mnie o wymiarach 25×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód herbatnikami.
Do garnka wlewamy mleko, jak zacznie się gotować, zmniejszamy płomień i powoli wsypujemy kaszę mannę, mieszamy do momentu, aż zgęstnieje i ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem. Do naszej masy cukrowej dodajemy po łyżce ugotowaną kaszę. Ciągle miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową masę wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy. Na wierz kładziemy połówki truskawek i zalewamy gęstniejącą galaretką.
Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu i bardzo zdrowe. Idealnie nadaje się na letnie, ciepłe dni.
Świetna przekąska lub deser dla dzieci. Mała zawartość cukru, zdrowa kasza manna i przepyszne truskawki.
ZDROWE I LEKKIE CIASTO Z KASZY I TRUSKAWEK!