Zdrowe kotlety wegetariańskie.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe kotlety wegetariańskie. Chrupiące, smaczne i bardzo zdrowe kotlety wegetariańskie. Idealna przekąska dla dzieci i dorosłych, chociaż u mnie w domu jemy je jako zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Największym krytykom, czyli moim dzieciom smakują, a są wybredni, więc jeśli przeszły test to śmiało mogę podzielić się przepisem z Wami moi kochani czytelnicy.
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka białej fasoli
– 4 średnie marchewki
– 2 duże cebule
– 1 jajko
– bułka tarta
– sól, pieprz, słodka papryka
– olej do smażenia
Białą fasolę rozgniatamy za pomocą widelca. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Przyprawiamy do smaku. Po ugotowaniu rozgniatamy przy pomocy widelca.
Cebulę siekamy drobno i lekko podduszamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Dodajemy jajko, jeśli masa jest zbyt rzadka to dodajemy odrobinę bułki tartej. Z gotowych, pomieszanych dokładnie składników formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małej ilości oleju.
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone, zachęcam do wykonania wegetariańskiej wersji tych kotletów. Sadzę, że je polubicie i często będą gościły na Waszym stole.