Zdrowe muffinki marchewkowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowe muffinki marchewkowe. W końcu udało mi się wykonać smaczne i zdrowe babeczki, które nawrócą każdego na zdrową drogę odżywiania się. Są tak smaczne, że się nie zorientujecie, że niektóre składniki zostały zamienione, by stworzyć zdrową wersję muffinek marchewkowych. Są wilgotne, pełne smaku i bardzo puszyste.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 marchewki
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– ½ szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki przyprawy do piernika
– ½ szklanki syropu klonowego
– ¾ szklanki oleju
– 3 jaja
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka, olej, syrop klonowy miksujemy. Następnie dodajemy starta marchewkę i kontynuujemy mieszanie. Gdy składniki się dobrze połączą wsypujemy mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy przez chwilę.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i umieszczamy w nich ciasto marchewkowe do 2/3 wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 25 minut.
Upieczone muffinki marchewkowe odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!